EPA-EFE
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Neke države još uvek ne shvataju da je Carigrad već stolećima u rukama muslimana, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

– Na otvaranju Aja Sofije u petak videli smo da neke države ne znaju da se Carigrad nalazi na turskoj teritoriji. Bez obzira na to, što su od njegovog osvajanja do danas prošla stoleća, vidimo da oni još uvek ne priznaju da se Carigrad nalazi u rukama turskog naroda i muslimana – rekao je Erdogan juče na otvaranju nove grade Turske obaveštajne službe u Istanbulu, navodi portal “Ortodoks tajms”.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je petak da “ono što se danas dešava u Carigradu (Istanbulu) nije prikazivanje sile, već naprotiv znak slabosti”. Micotakis je optužio Tursku da “vređa baštinu 21. veka”.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju pretvorena 1453, odmah pošto su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Osamdeset šest godina kasnije, status Aja Sofije je još jednom promenjen – opet je postala džamija.

3 KOMENTARA

  1. А да ли неко, ко то треба да схвати, схвата да Османлије нису више на Балкану а ипЦак се мешају у ствари тамо и да ли схватају да су Цариград и остало отели а не сами иѕградили. Ћубрета једна, да Бог да им све што су отели од других буде враћено и то силим.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime