EPA-EFE
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas Turska nema aspiracije prema tuđim pravima, teritorijama, morima i prirodnim resursima, ali da neće nikom dozvoliti da ostvari pretenzije prema njegovoj zemlji.

– Branimo prava i interese našeg naroda i države i prijatelja unutar i izvan naših granica, na kopnu, vodi, u vazduhu i svuda. Bez oklevanja smo išli i pokazali odlučnost i snagu gde god se pojavila neka pretnja po našu zemlju i to od Iraka i Sirije do Libije i Egejskog mora. Prevazilazili smo i sve ekonomske smicalice koje su nam podmetane i pokazali smo narodu da smo uz njega – kazao je Erdogan.

On je posredstvom video konferencije prisustvovao svečanom otvaranju novoizgrađene zaobilaznice u Amasji na severu zemlje i tom prilikom rekao da je Turska donedavno bila pod stalnim prikrivenim sankcijama, blokadama i pretnjama, a da je sada to država sa kojom svi žele da sarađuju.

Ocenio je da je Turska još jednom razočarala one krugove koji su očekivali da će pokleknuti pred pretnjama i napadima i poručio da Ankara ima priliku da u novom svetskom, političkom i ekonomskom poretku nakon pandemije zauzme znatno važniju poziciju.

Erdogan je takođe kazao da neke države poslednjih dana dižu preteranu buku pod plaštom nezadovoljstva suverenim odlukama turskih vlasti o statusu Aja Sofije i resursima u Egejskom moru, prenosi agencija Anadolija.

– Mi znamo da se tu ne radi ni o Aja Sofiji, ni o Egejskom moru, već da njima ustvari smeta prisustvo turskog naroda i muslimana na ovom području. Tu realnost polako svi počinju shvatati i polako smiruju i prilagođavaju svoje retorike – kazao je Erdogan.

On je dodao da razvojne vizije Turske već daju plodove, a da glasni protivnici njenog napretka ne preduzimaju ništa konkretno jer su svesni snage koju Turska ima na svim poljima.

– Naravno da smo za sve uspehe platili veliku cenu, ali naš narod se nikada ni u istoriji nije libio platiti ceh za ostvarivanje sopstvenih ciljeva – poručio je Erdogan.

Uz upozorenje zemljama koje kritikuju Tursku, Erdogan je pozvao te države da uzmu u obzir potrebnu žrtvu i izađu na megdan ili da otvore kanale za pregovore.

– Turska nema aspiracije prema tuđim pravima, teritorijama, morima i prirodnim resursima. Međutim, nećemo nikom dozvoliti ni da pruža ruku na naša prava, teritoriju i interese – poručio je Erdogan.

1 COMMENT

  1. Prvo se molite u hriscanskoj bogomolji. Ili predjite na pravoslavlje ili vratite crkvu u predjasnje stanje da se tamo mole pravoslavci. Tako bi povjerovao u ovu tvoju pricu kad pocnes govoriti ono sto radis. Za sada turcinu ne vjeruj nista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here