EPA/Necati Savas
Redžep Tajip Erdogan

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu koristi vojnu kampanju u Pojasu Gaze protiv Hamasa da bi produžio svoju političku karijeru, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Prema njegovim rečima, Netanjahu ugrožava budućnost i bezbednost regiona da bi produžio svoju političku karijeru.

Erdogan tvrdi da je Izrael počinio “ratne zločine” i “zločine protiv čovečnosti” u Pojasu Gaze, prenela je turska državna novinska agencija Anadolija.

– Izraelski ratni zločini i zločini protiv čovečnosti u Gazi ne bi trebalo da ostanu bez odgovora – rekao je Erdogan.

On je naglasio da je prioritet Turske da “obezbedi da se u Gazi primeni trajni prekid vatre i da se humanitarna pomoć isporučuje bez prekida – prenela je Al Arabija.

Erdogan je prethodno danas rekao novinarima na povratku iz Katara, da Turska odbacuje planove o uspostavljanju tampon zone u Pojasu Gaze, nakon završetka borbi u toj palestinskoj enklavi.

On je istakao da je takav plan, koji je prošle sedmice Izrael dostavio Turskoj i nekim arapskim državama, nepošten prema Palestincima, prenosi Rojters.

O budućnosti Pojasa Gaze posle rata odlučivaće Palestinci, kaže Erdogan, ponavljajući da Izrael mora da vrati teritorije koje je okupirao.

Prema anketama sprovedenim u novembru, 70 do 80 odsto Izraelaca reklo je da bi Netanjahu trebalo da podnese ostavku posle rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here