EPA/Justin Lane
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u telefonskom razgovoru predložio da bira između Turske i Radničke partije Kurdistana, protiv koje Ankara vodi operaciju na severu Sirije.

– Razgovarao sam telefonom sa Merkelovom. Pre toga je nemački ministar spoljnih poslova najavio prekid prodaje oružja Turskoj… Rekao sam Merkelovoj: “Pogledajte šta kaže vaše Ministarstvo spoljnih poslova. Da li smo saveznici u NATO-u ili ste uzeli terorističku organizaciju u NATO, a mi ne znamo za to? Veoma čudan pristup. Jeste li sa nama ili sa teroristima? – izjavio je Erdogan za televiziju NTV.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije Islamska država. Turska avijacija istog dana napala je grad Ras el Ajn i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here