EPA/Toms Kalnins

Turska će na samitu NATO koji je počeo danas u Madridu podržati pristupanje Finske i Švedske alijansi, saopštila je kancelarija finskog predsednika Saulija Ninistea, nakon sastanka delegacija tri zemlje.

Šefovi delegacija tri zemlje su nakon sastanka potpisali zajedničku izjavu u prisustvu Ninistea, švedske premijerke Magdalene Anderšon i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, javlja RIA Novosti.

Prethodno su finski mediji javili da Turska, Švedska i Finska pripremaju zajednički memorandum za rešavanje pitanja koja su sporna za Tursku u vezi s pridruživanjem dve skandinavske zemlje NATO.

Finska i Švedska su 18. maja zbog rata u Ukrajini podnele prijave generalnom sekretaru NATO za ulazak u alijansu.

Turska, koja je članica NATO, do sada je blokirala njihove prijave smatrajući da dve zemlje imaju previše blag stav prema organizacijama poput Radničke partije Kurdistana, koja je vodila 38-ogodišnju pobunu protiv Turske, tokom koje su desetine hiljada ljudi stradale.

4 COMMENTS

  1. Ко о чему, Турци о поштењу..
    Ердоган? Мали од палубе, брода који буди Божији гнијев.

  2. Kao i uvek do sada. Turska sedi od uvek u americkom krilu. Erdoganovi kratkorocni ispadi, samo su za unutrasnju politiku. Laje ali ne ujeda. Zatvara progresivne snage u Turskoj i fura se na prohujala vremena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here