EPA-EFE
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu poziva Aljbina Kurtija da prisustvuje otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu.

Međutim, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan od nove vlade u Prištini očekuje da preispita i poništi takvu odluku, a zvaničnici Samoopredeljenja najavljuju da će sa EU i Izraelom razgovarati o najboljem rešenju za Kosovo.

Lider Samoopredeljenja već je najavio da će pored dijaloga sa Srbijom, razmotriti i otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu. I dok je premijer Netanjahu pozdravio najavljeno otvaranje kosovske ambasade, predsednik Erdogan pozvao je Kosovo da preispita takvu odluku.

– Pored toga, drago mi je saznati za stav vaše stranke da će, ako dođe na vlast, razmotriti odluku Kosova o otvaranju ambasade u Jerusalimu. Verujem da bi bilo korisno izbeći takav korak, koji bi mogao naneti veliku štetu Kosovu – napisao je Erdogan u svom pismu čestitke Kurtiju zbog ubedljive pobede na izborima.

Zvaničnici Samoopredeljenja najavili su da će razmotiti odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu i zbog zahteva EU na putu integracija, izjavio je Gljauk Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje.

Istovremeno Haki Abazi iz Samoopredeljenja savetuje Kurtija da treba da se sa Briselom i Izraelom dogovori oko pitanja otvaranja ambasade u Jerusalimu.

– Kosovu je važan stav Evropske unije. Mislim da će vlada Kurtija iskreno razgovarati sa Izraelom i EU, kako bi pokušala da reši problem, koji je nepotrebno stvorila prethodna vlada – rekao je Abazi.

Prethodno je EU oštro kritikovala odluku Kosova o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

2 COMMENTS

  1. Sada će Izrael da bude izigran, a otvaranje ambasade je poraz čitavog muslimanskog sveta u koje ih je uvukla američka mašinerija, koja pride Kosovo koristi samo kao oružije i orudje za svoje lične interese a koji svakako ne idu u korist nikom a najmanje muslimanskom svetu. Ovo je najveći poraz verujućeg muslimanskog sveta u istoriji. JERUSALIM – vekovno pregnuće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here