commons.wikimedia.org/Arild Vågen
Aja Sofija u Istanbulu

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nije nemoguće da istanbulska Aja Sofija više ne bude muzej u koji se naplaćuje ulaz i postane džamija u koju je ulaz slobodan.

Anadolija na sajtu navodi da je Erdogan to poručio tokom sinoćnjeg gostovanja u specijalnom predizbornom programu turskih televizija “TRGT Haber” i “Bejaz”, gde je govorio o predizbornim temama, aktuelnoj situaciji u Turskoj, ali i o dešavanjima u ostatku sveta.

Upitan da li će turski državljani moći besplatno da posećuju Aja Sofiju, Erdogan je kazao da to uopšte nije loš predlog.

– To je vrlo moguće. Čak možemo i da promenimo da to više ne bude muzej, već da bude džamija. Turisti dolaze i besplatno posećuju Sultan Ahmetovu džamiju, Sulejmaniju, Fatihovu džamiju, tako bi mogli da posećuju i Aja Sofiju. Izgubila bi status muzeja koji je je svakako naknadno dodeljen – poručio je Erdogan.

On se osvrnuo i na teroristički napad koji se 15. marta dogodio na Novom Zelandu i u kojem je u dve džamije ubijeno 50 osoba.

– Teroristički napad na džamije na Novom Zelandu nije bio čin pojedinca, već organizovani akt terorizma – kazao je Erdogan.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here