Tanjug
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Ankara nema nameru da pregovara sa snagama samoodbrane sirijskih Kurda, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

– Nastavićemo da teroriste nazivamo teroristima. Nikada nismo sedeli za pregovaračkim stolom sa terorističkom organizacijom i nećemo sedeti – naglasio je Erdogan govoreći u Istanbulu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Ankaru u tom regionu podržava sirijska oružana opozicija.

Turska avijacija je istog dana bombardovala grad Ras el Ajn i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Mnogi zapadni partneri Turske, uključujući Sjedinjene Američke Države, osudili su ovakav korak. Pritom je Vašington, koji je ranije podržavao Kurde u regionalnom sukobu, povukao svoje trupe. Pentagon je naglasio da se nije prijavio za rat sa Ankarom.

Kurdi i Damask su zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a Asad je pokrenuo vojsku do severne granice i zauzeo nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

U četvrtak, 17. oktobra, Sjedinjene Američke Države i Turska objavile su da su se složile da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage sa 30-kilometarske tampon-zone na tursko-sirijskoj granici, koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak da će Ankara nastaviti operaciju u Siriji ako Sjedinjene Američke Države ne ispune obećanja o povlačenju kurdskih snaga van zone bezbednosti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime