Predsedništvo Srbije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dolazi sutra u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečani doček turskom prdsedniku biće priređena sutra u 12:30 časova ispred Palate Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima. Dvojica predsednika potom će obići izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije“, u 13 časova sledi tet-a-tet razgovor Vučića i Erdogana, a u 15 časova njihovo obraćanje medijima.

Od 16 časova uslediće srpsko-turski poslovni forum na kome će se obratiti dvojica predsednika, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak, govoriće o privrednoj saradnji dve zemlje i planovima za njeno unapređenje.

Drugog dana posete, Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske. Delegaciju BiH predvodiće trojica članova Predsedništva, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tim telom, zatim srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.

Jedan od najavažnijih momenata posete Erdogana svakako je svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, u utorak popodne.

Auto-put Beograd – Sarajevo značajan je za povezivanje celog regiona, radovi na jednom delu prstena autoputa, deonici između Sremske Rače i Kuzmina su u toku, a izvodi ih turska kompanija Tašjapi zajedno sa srpskim kompanijama.

Erdogan je poslednji put u Beogradu i Novom Pazaru boravio oktobra 2017. Sa njim u Beograd dolazi više od sto turskih privrednika iz raznih oblasti, prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije.

Pored kapitalnog infrastrukturnog projekta, auto-puta između glavnih gradova Srbije i BiH, sa Turskom započinju značajni projekti, rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin. Najavljeno je i da će tokom posete Erdogana, biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime