EPA-EFE
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Švedska ne treba da očekuje podršku Ankare za ulazak u NATO posle protesta antiislamskih aktivista i prokurdskih grupa u Stokholmu.

Erdogan je osudio subotnji protest na kojem je zapaljen Kuran, sveta knjiga islama, rekavši da je to uvreda za sve, posebno za muslimane, a kritikovao je i švedske vlasti što su dozvolile da demonstracije budu održane ispred ambasade Turske u Stokholmu.

On je kritikovao Švedsku i zbog prokurdskih protesta na kojima su demonstranti mahali zastavama različitih kurdskih grupa, uključujući Radničku partiju Kurdistana, čiji simboli nisu zabranjeni u Švedskoj, iako je u Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Turskoj označena kao teroristička grupa.

– Pustićete terorističke organizacije da divljaju i onda očekivati našu podršku za ulazak u NATO. To se neće desiti – kazao je Erdogan.

Dodao je da Švedska “neće videti nikakvu podršku” od Turske po pitanju ulaska u NATO “ako ne pokaže poštovanje” prema Turskoj i muslimanima.

Švedska je, kao i Finska, prošle godine podnela zahtev za članstvo u NATO, napustivši višedecenijsku politiku vojne neutralnosti, nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Turska i Mađarska su jedine članice Alijanse koje još nisu ratifikovale u parlamentu članstvo dve nordijske zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here