Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će njegova zemlja po svaku cenu braniti svoje nacionalne interese, kako kroz dijalog i diplomatiju, tako i, ako to bude potrebno, upotrebom sile.

Kako je javila agencija Anadolija, Erdogan je juče na sastanku u Ankari s turskim ambasadorima rekao da od SAD očekuje određene konkretne korake bilo da je reč o izručenju čelnika organizacije Fetulaha Gulena, koji je u egzilu u SAD a koga Ankara optužuje za organizaciju neuspelog vojnog puča, bilo o prekidu snabdevanja oružjem, kako je rekao, kurdskih terorista.

Kada je reč o raketnom sistemu S-400 koji Turska nabavlja od Rusije, on je istakao kako nema konkretnih dokaza da taj sistem šteti NATO-u ili programu borbenih aviona F-35.

– Mi ćemo sigurno braniti naše nacionalne interese, kada to bude potrebno dijalogom, ali isto tako i blažim elementima sile. Nekada i prinudnim alatima diplomatije, ali kada to bude potrebno i primenom stvarne sile – poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se na odnose Turske i EU, on je ocenio da “ako EU želi da postane globalni igrač, mora prvo pridobiti Tursku”.

– Članstvo Turske (u EU) ne sme biti žrtva volje nekoliko zemalja – (koje se tome protive) istakao je turski predsednik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here