Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp

“Američki predsednik Donald Tramp kazao je da SAD neće uvesti sankcije Turskoj zbog njene odluke da nabavi ruske odbrambene raketne sisteme S-400”, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, nekoliko sati nakon sastanka s Trampom, prenosi Rojters.

Navodi se da je Erdogan na konferenciji za novinare po završetku dvodnevnog samita G20 u Japanu kazao da Turska očekuje isporuku borbenih stelt mlaznjaka F-35 iz SAD, uprkos sporu Vašingtona i Ankare oko S-400.

Erdogan je kazao da će ruski sistemi biti isporučeni njegovoj zemlji u prvoj polovini jula.

On se ranije danas na samitu G20 u japanskom gradu Osaki odvojeno sastao s predsednicima Rusije i SAD Vladimirom Putinom i Donaldom Trampom, a tokom oba susreta provlačila se tema isporuke ruskih odbrambenih raketnih sistema S-400 Turskoj, čemu se Vašington protivi.

TASS prenosi da je Erdogan na sastanku s Putinom poručio da nema nikakvih odlaganja u isporuci tog oružja.

– Koliko ja shvatam, nema odlaganja u procesu isporuke – kazao je Erdogan.

Rojters prenosi da je Tramp nakon sastanka s Erdoganom rekao da se SAD nalaze u “komplikovanoj” situaciji oko toga kako da odgovori na sporazum Turske i Rusije o isporuci S-400, kazavši da je razgovarano o mogućim sankcijama.

Navodi se da je Tramp ipak izrazio razumevanje za stav turskog predsednika i optužio administraciju bivšeg šefa Bele kuće Baraka Obame da je Tursku uslovljavao kada je Ankara želela da nabavi američke rakete “Patriot”.

– Tražimo različita rešenja. To jeste problem, oko toga nema dvojbe – naveo je Tramp.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here