EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je, tokom zajedničke pres-konferencije sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, rekao da Ankara „ne priznaje aneksiju Krima“.

– Turska gleda na Ukrajinu kao na ključnu zemlju u smislu obezbeđivanja stabilnosti i bezbednosti našeg regiona. Stoga smo uvek podržavali i podržavaćemo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Turska nije priznala i ne priznaje aneksiju Krima. Zajedno sa Ukrajinom, nastavićemo da podržavamo krimske Tatare – rekao je Erdogan.

Sa svoje strane, Zelenski je zahvalio Erdoganu za spremnost da učestvuje u projektu „Krimska platforma“, čiji je cilj vraćanje Krima u sastav Ukrajine.

– Takođe sam pozvao Tursku da se pridruži našem projektu ‘Krimska platforma’ – to je instrument konsolidacije međunarodnih partnera radi zaštite prava Krimljana i deokupacije ukrajinskog poluostrva. Gospodine predsedniče, zahvalan sam Vam za spremnost da podržite taj projekat i da u njenu aktivno učestvujete – rekao je Zelenski koji se nalazi u zvaničnoj poseti Turskoj.

Nakon 22. samita Ukrajina – EU Zelenski je izjavio da je Evropska unija izrazila spremnost da se pridruži ukrajinskoj inicijativi za stvaranje „Krimske platforme“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime