EPA/Malton Dibra
Edi Rama i Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan boravi danas u službenoj poseti Albaniji, a najavljeno je da će tom prilikom biti potpisano sedam sporazuma o saradnji Turske i Albanije.

Erdogan je prisustvovao ceremoniji uručenja ključeva stanova porodicama koje su ostale bez krova nad glavom u zemljotresu koji je pogodio Albaniju 2019. godine.

Erdogana je na aerodromu “Majka Tereza” dočekao premijer Albanije Edi Rama, a potom su se uputili prema gradu Laču, u oblasti Kurbin, gde je prisustvovao predaji ključeva stanova koji su izgrađeni uz podršku Republike Turske.

“Brat stoji uz brata kad je to neophodno”

Tom prilikom Erdogan je dobio titulu počasnog građanina, a jedan od trgova će od 19. januara nositi Erdoganovo ime.

Predsednik Turske je u pozdravnom govoru rekao da je radost Albanaca i njegova radost.

– Brat stoji uz brata kad je to neophodno, a ne kad ga pozovu – istakao je on.

S druge strane, premijer Albanije Edi Rama opisao je predsednika kao “dragocenog prijatelja, ne samo Albanaca, već i njega samog”. On je opisao svoj prvi susret sa predsednikom Turske, kada je rekao da su Albanija i Kosovo u njegovom srcu.

– Značenje koje daje reči bratstvo je oličenje onoga što kaže prorok Muhamed: Niko od vas ne veruje ako ne želi svom bratu isto što želi i sebi – zaključio je Rama svoj govor.

Navedeno je da će 522 nova stana biti na raspolaganju porodicama pogođenim zemljotresom, kao i da su im obezbeđena parking mesta, moderna infrastruktura sa školom, tržnim centrom i vrhunskim urbanističkim standardima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here