EPA-EFE
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara namerava da održi lekciju komandantu Libijske nacionalne armije Halifi Haftaru, ukoliko on ne prestane sa vojnim aktivnostima.

„Ništa nas neće zaustaviti da ne održimo Haftaru zasluženu lekciju, ako ne prestane sa napadima“, rekao je Erdogan.
Prema rečima Erdogana, pregovori o Libiji, koji su održani u Moskvi, bili su produktivni, uprkos tome što Haftar nije pristao da potpiše sporazum o primirju.

„Prvo je Haftar rekao ‘da‘, a zatim ‘ne‘, i nažalost, on je pobegao iz Moskve, ne potpisavši (sporazum). Naše kolege su potpisale, mi smo svoj deo ispunili, a ostalo je na gospodinu Putinu“, rekao je Erdogan.

On je istakao da je, bez obzira na to, spreman da učestvuje na konferenciji o Libiji u Berlinu 19. novembra.

U Moskvi su u ponedeljak održani međulibijski pregovori u kojima su učestvovali predstavnici Rusije i Turske. Libijski izvor upoznat sa situacijom saopštio je da je Haftar napustio Moskvu, a da prethodno nije potpisao sporazum o primirju sa Vladom u Tripoliju Fajeza Saradža. Ministar spoljnih poslova Vlade Libije Muhamed el Taher Sijala izjavio je za Sputnjik da je delegacija Vlade nacionalnog sporazuma potpisala sporazum, nakon čega je otišla u Istanbul.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da je konačni dokument na pregovorima u Moskvi potpisalo nekoliko sukobljenih libijskih strana, ali da je Haftar zatražio još vremena.

Sukob u Libiji

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat protiv militanata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here