EPA/Justin Lane

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim i ponudio posredovanje u stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

– Predsednik Ergodan je izrazio duboko zadovoljstvo što je uspešno okončana razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine na kojoj već dugo rade. Navodeći da funkcioniše sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica preko Crnog mora, predsednik Erdogan je rekao da se sličan pristup može ispoljiti i u kontekstu nuklearke Zaporožje i da je ponuda neophodnog posredovanja i pomoći u stvaranju demilitarizovane zone oko elektrane u funkciji – rečeno je novinarima iz kabineta turskog predsednika, prenela je agencija TAS S.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izrazio je juče nadu da će ove nedelje doći u Rusiju i Ukrajinu kako bi nastavio razgovore o situaciji oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Komentarišući tok pregovora o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, generalni direktor IAEA je rekao da misli da se napreduje na tom polju.

Istakao je da je spreman da nastavi razgovore sa Rusijom i Ukrajinom o tom pitanju.

Nuklearna elektrana Zaprorožje nalazi se na jugu Ukrajine u blizini grada Energodara, a od marta je pod kontrolom ruskih snaga dok u njoj i dalje rade ukrajinski stručnjaci.

Ruska i ukrajinska strana svakodnevno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.

Početkom septembra, nuklearno postrojenje je posetila misija IAEA na čelu sa Grosijem.

1 COMMENT

  1. Zelenskyj hoce sve da izgubi. Na zapadu opada euforija i sve je manje onih koji mu veruju. Svet se okrece Putinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here