EPA
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Izjave Ankare o neminovnoj vojnoj operaciji u Siriji i zahtevi turskih vlasti da im Vašington isporuči protivvazdušne raketne sisteme „Patriot“, predstavljaju samo Erdoganove manevre, smatraju stručnjaci podsećajući da je Turska već kupila S-400 od Rusije.

Ipak, zbog sve žešćih sukoba Turske, koja stoji uz teroriste u Idlibu i sirijskih vladinih snaga, koje podržava Rusija situacija u Siriji se zaoštrava i izmiče kontroli, mnogi upozoravaju da postoji opasnost od velikog sukoba na teritoriji te zemlje, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

Erdogan kupio S-400, sad traži „Patriot“

Eksperti sumnjaju da će SAD Turskoj isporučiti dve baterije sistema „Patriot“ za razmeštanje na granici sa Sirijom, ali takve izjave turskih vlasti, prema mišljenju pojedinih ruskih analitičara, ukazuju na to da Turska može sprovesti operaciju protiv sirijske vojske, a „možda čak i protiv ruskih Vojno-kosmičkih snaga“.

– Interesi zvaničnog Damaska, Ankare, Vašingtona, Moskve, Teherana isprepletali su se na toj maloj teritoriji, u idlibskoj zoni deeskalacije. To čvrsto uvezano klupko protivrečja može da razreši, možda, samo Rusija. Situacija se mora stabilizovati. Tome doprinosi intenzivna komunikacija, koja se vodi između načelnika Generalštabova, predsednika, diplomata, ali istovremeno vidimo da se Turska ponaša veoma ambiciozno u odbrani svojih regionalnih interesa i pretenzija koje ima na toj teritoriji – rekao je Andrej Koškin.

Da li je zaista realan sukob Turske sa Rusijom

Sistemi „Patriot“ su potrebni Turskoj za početak velike vojne operacije u sirijskoj provinciji Idlib, poslednjem uporištu pobunjenika i džihadista koji već devet godina pokušavaju da svrgnu Asada i koje turske vlasti godinama podržavaju. Za Tursku je Idlib veoma važan, jer Ankara taj region smatra svojom zonom uticaja.

Stručnjaci ukazuju i na to da će u slučaju vojne operacije, koju najavljuje turski lider, trupama na kopnu biti potrebna i podrška avijacije, što znači da bi turska morala da podigne u vazduh i svoje lovce F-16 zbog čega preti opasnost da može doći do okršaja ne samo sa sirijskim borbenim avionima, nego i ruskim.

Turska pregovora s Rusijom o mogućnosti korišćenja sirijskog vazdušnog prostora, a turski zvaničnici ističu da Turska „nema problem sa Rusijom“ i da je cilj turskih snaga – sirijski „režim“. Istovremeno, obećavaju da „ni u kakvom slučaju neće dozvoliti bilo kakav sukob sa Rusijom“.

Trenutno je Turskoj zabranjeno da koristi sirijski vazdušni prostor, a eksperti kažu da nebo mogu otvoriti ako Turska bude štitila Idlib od terorista, ali ako planira dejstva protiv sirijske armije – to niko neće dozvoliti.

Međitim, Koškin smatra da Turska kontakte sa SAD koristi u političke svrhe i da do sukoba sa Rusijom neće doći.

– Mislim da oni razgovaraju o „Patriotu“ sa određenim političkim ciljem, kako bi se približili Vašingtonu. Erdogan vodi spoljnu politiku jednako udaljenu od Moskve, Vašingtona i Brisela, ali istovremeno manevriše. Sada oni koriste mogućnost pritiska na Damask služeći se možda nepostojećim, izmišljenim zbližavanjem sa Vašingtonom. Dakle, oni nemaju želju da uđu u okršaj sa ruskom avijacijom, ali povećavanje potencijala zastrašivanja je karakteristično za Tursku danas – uveren je Koškin.

Eksperti ukazuju na to da bi teoretski mogla da se ponovi situacija iz 2015. godine, kada su se odnosi Moskve i Ankare pogoršali zbog obaranja ruskog vojnog aviona u Siriji i ubistva ruskog pilota. Međutim, takav scenario ne ide na ruku Turskoj, koja je poslednjih godina počela da jača odnose sa Rusijom u raznim sferama, počev od gasovoda „Turski tok“ do izgradnje atomska centrale „Akuja“ u koju je Rusija prilično investirala.

Situacija u Idlibu alarmantna

Rusija je jedina zemlja koja se u Siriji nalazi na poziv legitimnih vlasti u Damasku, a Kremlj je izjavio da je situacija u Idlibu zaista alarmantna, ali da ne želi da govori o najgorim scenarijima.

Moskovski zvaničnici ističu da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rešavanja krize u Idlibu, a pre svega kada je reč o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije. Tu se misli na razdvajanje predstavnika opozicije koji sarađuju sa Turskom i koji su spremni na dijalog sa Damaskom u okviru političkog procesa, od pripadnika terorističke organizacije Nusra front, koji se sada deklarišu kao pripadnici Hajat Tahrir al Šama.

S druge strane, oni eksperti koje se drže teorije da bi turski lider Redžep Tajip Erdogan zaista mogao da započne veliku operaciju u Idlibu takvu odluku objašnjavaju unutarpolitičkim razlozima – krizom u turskoj ekonomiji, kao i pravdanjem para potrošenih na prenaoružavanje vojske i kupovinu novog naoružanja.

Ruski eksperti smatraju da su situaciju u Siriji „zakuvale“ i SAD, koje žele da posvađaju Moskvu i Ankaru, a kao prilog tome ističu činjenicu da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podržao poziciju Turske po pitanju Idliba, dok moskovski političari smatraju da SAD nastoje da održe žarište otpora Damasku u Idlibu, skrivajući se iza „optužbi“ na račun Rusije, zaključuje Sputnjik.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime