EPA
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Nekadašnji saradnici turskog predsednika, poput bivšeg premijera Davutoglua, okreću mu leđa i osnivaju sopstvene stranke. Da li će Erdoganu „doći glave mangupi iz njegovih redova“? piše Dojče vele.

Ahmet Davutoglu je dugo bio jedna od najuticajnijih figura u turskoj politici. Još od 2002, kada je počeo brzi uspon islamsko-konzervativne stranke AKP, on je uvek bio na strani turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana: kao ministar spoljnih poslova i kasnije kao premijer, ali i predsednik stranke. Međutim, Davutoglu je 2016. godine svom političkom mentoru postao previše tvrdoglav i previše moćan. Erdogan ga je brzo i bez mnogo razmišljanja izgurao sa obe pozicije.

Bilo je to poniženje, ali ga je Davutoglu ipak s poštovanjem prihvatio: „Njegova porodična čast je moja porodična čast. Njegova porodica je moja porodica“, rekao je tada. On se nikada, kako je dodao, nije negativno izrazio o šefu države i: „ni u budućnosti ružne reči neće preći preko mojih usana“.

Erdogan nije nepobediv

Ipak, 2019. godine odnosi su se promenili. Ekonomska kriza, ojačana opozicija i poraz na lokalnim izborima krajem marta uzdrmali su turskog predsednika. Novonastali vakuum prepoznao je i Davutoglu koji sada već mesecima žestoko kritikuje AKP. Prošlog petka najavio je da, zajedno sa tri druga poslanika AKP, napušta stranku. Ona se, rekao je, veoma udaljila od svojih osnovnih principa. Davutoglu je pokazao da ima i političke ambicije: rekao je da želi da osnuju „novi politički pokret“.

To je alarm za turskog predsednika. On strahuje da bi to mogla da bude stranka koja, iako je manja, može da u oduzme važne glasove iz konzervativnog tabora. Shodno tome, Erdogan je reagovao zlovoljno, više puta nazvavši svog bivšeg saradnika Davutoglua „izdajnikom“.

Slučaj Davutoglu nije usamljen – on je samo simbol erozije u bazi AKP. Poslednjih meseci stotine hiljada članova napustilo je partiju. Među njima su i neki važni članovi koji se već mesecima neobično oštro izjašnjavaju o rukovodstvu stranke.

To je, recimo, bivši ministar privrede i jedan od osnivača AKP Ali Babadžan. On je stranku napustio još u julu. I Babadžan, kako prenose turski mediji, želi da osnuje sopstvenu stranku, a za to je dobio i podršku bivšeg predsednika Abdulaha Gula koji je još 2007. napustio AKP. Gul se od prošle godine javno protivi politici Erdoganove vlade

Na predsedničkim izborima u junu 2018. Erdogan i njegova AKP bili su na vrhuncu moći. Na parlamentarnim izborima stranka je ostvarila impresivne rezultate koji su dodatno cementirali „režim u rukama jednog čoveka“. Međutim, stvari su se sada promenile – alternativa Erdoganu postoji, zaključuje Dojče vele.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime