EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV/ SPUTNIK / KREMLIN
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smenio je čelnika nacionalne statističke agencije Saita Erdala Dindžera posle objavljivanja godišnjih podataka o inflaciji.

Šef Nacionalnog zavoda za statistiku Sait Erdal Dindžer našao se na meti kritika, pošto je početkom januara objavio podatke prema kojima je godišnja stopa inflacije iznosila 36,1 odsto.

To je najviši nivo inflacije u Turskoj u poslednjih 19 godina.

Opozicija je saopštila da je ta cifra potcenjena, navodeći da je stvarno povećanje troškova života najmanje dvostruko veće.

U izdatom dekretu, Erdogan nije objasnio svoju odluku da za novog šefa državne statistike, umesto Dindžera imenuje Erhana Cetinkaju, bivšeg potpredsednika turskog bankarskog regulatora.

Rast potrošačkih cena, više od sedam puta veći od vladinog prvobitnog cilja, objašnjava se padom turske lire u odnosu na dolar od gotovo 45 odsto na godišnjem nivou.

Svestan štete koja je naneta ne samo ekonomiji, već i njegovom rejtingu poverenja, Erdogan je početkom januara obećao da će “što je pre moguće, vratiti inflaciju na jednocifrene vrednosti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here