Tanjug
Gabrijel Eskobar

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi, kada bi SAD odlučivale, ceo region Zapadnog Balkana bio u EU do 2030. godine.

U razgovoru sa direktorom Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) iz Beograda, Zoranom Koraćem, Eskobar je potvrdio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da se zalažu za napredak Zapadnog Balkana (ZB) i istakao da zvanični Vašington vidi ovaj region kao područje ogromnih mogućnosti koje bi trebalo da bude potpuno integrisano u Evropsku uniju.

Za Srbiju i za region u celini vidi veoma pozitivnu budućnost i želi da Srbija bude čvršće “usidrena u zajednici prijatelja koju SAD imaju u Evropi”, a kada je reč o odnosu Beograda i Prištine, Eskobar ističe da je neophodno, bez odlaganja, otpočeti proces implementacije Zajednice srpskih opština.

– Ostaćemo veoma angažovani na Zapadnom Balkanu. Dakle, želim da počnem tako što ću to reći, iako u vestima dominiraju tenzije i politički problemi. Za vladu Sjedinjenih Američkih Država, Zapadni Balkan i dalje ostaje područje ogromnih mogućnosti. Definišuća karakteristika Zapadnog Balkana trenutno je zaista snažan ekonomski rast i snažan ekonomski potencijal –  rekao je Eskobar i ocenio da region ima potencijal da bude lider u IT, transportu, energetici, infrastrukturi, transportu, pa čak i turizmu.

Prema njegovim rečima region ima odlične univerzitete, ima talentovanu radnu snagu i to relativno mladu radnu snagu.

– Tako da ćemo nastaviti da ulažemo u to i nadamo se da će to ulaganje u budućnost regiona pomoći da se prevaziđu neki od političkih problema – rekao je Eskobar.

On je ocenio da će Zapadni Balkan, kada bude potpuno integrisan u Evropu, biti pokretač ekonomskog prosperiteta, pokretač rasta broja radnih mesta.

Na pitanje kako ocenjuje situaciju na Kosovu i Metohiji Eskobar je podsetio da je u Ohridu postignut dogovor, pravno obavezujući sporazum koji je otvorio vrata mirnom, konstruktivnom i predvidljivom odnosu Srbije i Kosova i Metohije po evropskim pravilima.

– U dva meseca od kada smo postigli taj dogovor imali smo mnogo političkih kriza i rekao bih da su sve bile predvidljive i da ih je bilo moguće izbeći. Dakle, moramo da pronađemo način da deeskaliramo procese odmah, da deeskaliramo situaciju i da se odmah vratimo fokusu na sprovođenje Ohridskog sporazuma – rekao je Eskobar.

On je objasnio da za Srbiju to znači da prekine blokiranje evropskih i međunarodnih integracija Kosova i Metohije, a za KiM to znači otpočinjanje procesa implementacije Zajednice srpskih opština.

– Moramo odmah da radimo na obe stvari – naglasio je Eskobar.

Zamoljen da prokomentariše ocenu ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila koji je rekao da srpska strana sada sarađuje na veoma dobar način, da je Srbija kao partner pouzdana, ali da nije siguran da je i Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, partner Sjedinjenih Američkih Država, Eskobar je rekao da je Kurti partner.

– On je ponekad težak partner, ali je partner. Kosovo je naš partner. Srbija je naš partner. Dakle, u budućnosti želimo da iskoristimo dobre odnose koje imamo sa Kosovom i poboljšanje odnosa koje imamo sa Srbijom da pronađemo način, da pronađemo obostrano prihvatljiv i obostrano koristan put kako bi i jedni i drugi mogli da budu deo Evropske unije zajedno. Ne samo to, već da i jedni i drugi pomognu da se otvore vrata integracija za ostatak regiona. Dakle, želimo da iskoristimo naše dobre odnose da pomognemo posredovanju u budućnosti –  predočio je Eskobar.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here