Tanjug
Gabrijel Eskobar

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u Beogradu da je svrha njegove posete da radi sa političkim vođama u regionu, da potraže načine na koje se može unaprediti i krenuti dalje sa evropskim predlogom o normalizaciji.

– Iz perspektive SAD mi smatramo da ovaj sporazum daje jednu od najboljih mogućnosti da se region pokrene napred i da stvori mirne uslove za sve ljude koji žive u regionu – rekao je Eskobar na konferenciji za medije, nakon jučerašnjih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

– Želimo da obe strane budu konstruktivne i fleksibilne, da imaju viziju i da iskoriste ovu priliku koju im pružaju, ne samo Evropa već i SAD i transatlantska zajednica u celini – kazao je Eskobar.

Naglasio je da je evropski predlog sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a ne o međusobnom priznanju.

Ono što se nadamo, da ćemo učiniti bolji i jači položaj Srba na KiM, i nadamo se da će ZSO biti implementirana, jer to je nešto zaista dobro, dodao je on.

– Ne očekujem da će biti neko potpisivanje sada, ali se nadam napretku. Mogućnosti bi bile veoma pozitivne za region – kazao je odgovarajući na pitanje o predstojećim razgovorima Beograda i Prištine u Ohridu.

Eskobar je istakao da su mogućnosti da obe strane uvide prednost sporazuma visoke.

– Ljudima u regionu je to potrebno, najviše Srbima na Kosovu koji su u središtu svih konfrontacija i tenzija i to nanosi veliku štetu tim ljudima. Nadamo se da ćemo poboljšati položaj Srba na Kosovu putem ZSO. To svi prepoznajemo kao dobro, sve zemlje Evrope i SAD – naveo je Eskobar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here