EPA/Georgi Licovski
Gabrijel Eskobar

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je nadu da će Beograd i Priština, uz podršku specijalnog predstavnika EU, postići dogovor u narednim danima kako bi se stišale napetosti na severu Kosova i naglasio da SAD aktivno podržavaju ove napore.

Eskobar je pozvao Beograd i Prištinu da u cilju smirivanja situacije pokažu maksimalnu fleksibilnost i postignu sporazum u narednim danima, a uoči isteka roka 21. novembra – za kada su prištinske vlasti najavile početak kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim oznakama koji nisu preregistrovali tablice.

– Tada bi strane trebalo da udvostruče svoje obaveze prema dijalogu, uključujući i sprovođenje već potpisanih sporazuma, što znači i početak pregovora o osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO) – rekao je Eskobar.

Na pitanje kako vidi rešenje ukupne situacije na severu Kosova, da li veruje da se može postići kompromis s obzirom da je zahtev Srpske liste koja se povukla iz svih privremenih prištinskih institucija bio poštovanje briselskog sporazuma, pre svega formiranje ZSO, Eskobar kaže da se SAD slažu sa Evropskom unijom da su nedavni događaji zabrinjavajući.

– Povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu. Sve strane moraju preduzeti korake da smanje tenzije i osiguraju mir i stabilnost. Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote međunarodnih mirovnih snaga na terenu – kaže on.

Kada je reč o osnivanju Zajednice srpskih opština Eskobar kaže:

– Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova je odlučio da je potrebno uspostaviti ZSO, što formiranje čini obavezujućom zakonskom obavezom za Kosovo.

Na pitanje da li postoje diplomatske aktivnosti SAD po ovom pitanju Eskobar kaže da postoji “puno partnerstvo sa kolegama iz EU”.

– Potpuno smo angažovani kroz aktivnosti Kvinte. Pošto su evropske integracije težnja obe zemlje, ovaj proces bi, naravno, trebalo da vodi EU. Sjedinjene Države su blisko angažovane sa EU, obema stranama i evropskim partnerima u punoj podršci ovom procesu. Politički, finansijski, kroz izgradnju kapaciteta, i kroz svaki drugi mehanizam koji moramo da obezbedimo konačni rezultat stvara dugoročnu stabilnost za region. Sjedinjene Države su se aktivno angažovale u podršci naporima EU da upravlja trenutnom situacijom – kaže on.

Na pitanje o francusko – nemačkom predlogu za rešenje kosovskog pitanja, Eskobar kaže da se o detaljima predloga raspravlja u kontekstu dijaloga EU.

– Mi to snažno podržavamo. Pretpostavljam da će nakon razgovora između dve vlade početi veće angažovanje sa javnošću – dodaje on.

On napominje da je napredak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kroz “dijalog uz posredovanje EU i dalje veoma važan za regionalnu stabilnost i za evropsku stabilnost u vreme kada se suočavamo sa agresijom Rusije u Ukrajini i krizama koje je Putinova brutalna, neopravdana invazija izazvala širom Evrope”.

Na pitanje da li planira skori dolazak u Beograd i Prištinu Eskobar kaže da u ovom trenutku nema “planiranih putovanja”.

2 COMMENTS

  1. Bice dogovor kada vi svi okupatori napustite Kosovo a moracete da platite ostetu za drzanje tudje teritorije pod okupaciju.

  2. Neče ni ZSO ni Tablice terače Kurti po svome ko mali Zelenski dok Beograd i njena garda biče ponizeni sagnute glave pred skupštinom Kosova pod Himnom Kosova dače zakletvu o očuvanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta Kosova u parlamentu Kosova i skupštini isto tako če pod zakletvom proči Sudije i Policajci i ostali hteo to Beograd ili ne svaki neuspeli potez plača se brukom i stramotom svog naroda toliko o junaštvu Srba na Kosovu 5 dana i Lesi se vrača kuči sagnute glave i moli za opraštaj institucije Kosova čiča miča gotova priča sad slikajte se u kriznom štabu u Beogradu pa sazovite opet izmislite drugi plan ponizenja svega srpskog ovde dokle bre više dase ovo trpi bagro Beogradska razmazite narodu oči ugovorima platnih za 6 mjeseci koje če biti manje od penzije u Srbiji samo dabi smo ovde počeli plačati nakon 25 god po prvi put Struju Vodu Telefone Internet Porez Dzubre i ostale dazbine u to itek kako usaglasiliste mišlenja sa Kurtijem i potpisali Memorandum to uspeliste .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here