Youtube/Al Jazeera Balkans
Gabrijel Eskobar

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da se Vlada Kosova obavezala da će imati Zajednicu srpskih opština i da SAD očekuju da Кosovo i Srbija ispoštuju prethodne obaveze. Naveo je i da SAD pozivaju Vladu Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda i izvrši uknjižbu zemljišta na manastir Visoki Dečani, prenosi Reporteri.

Eskobar je u eksluzivnom intervjuu za Reporteri rekao da se Vlada Kosova obavezala da će imati Zajednicu srpskih opština.

– Sjedinjene Američke Države ne diktiraju i neće diktirati šta ovo Udruženje treba da radi ili koje treba da budu njegove nadležnosti; ovo je suverena odluka koju Vlada Kosova mora da donese. Postoji mnogo modela koji funkcionišu, uključujući više modela koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti. Pozivamo vladu Kosova da pažljivo razmotri ove modele – rekao je Eskobar.

Na pitanje da li očekuje da će Kosovo ispuniti zahtev državnog sekretara Entonija Blinkena i sprovesti odluku Ustavnog suda iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Eskobar je naveo da je stav SAD bio jasan i uporan.

– U ovom slučaju se radi o vladavini zakona, a ne o etničkoj, političkoj ili verskoj pripadnosti. I dalje pozivamo Vladu da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine i uknjiži zemljište. Kurtijeva vlada je izabrana na osnovu platforme usmerene na jačanje vladavine prava. Poštovanje sudskih odluka nije stvar koju neko bira i svakako nije stvar pregovora, kreiranja politike ili cenkanja – poručio je Eskobar.

“Važno je da Srbi na Kosovu mogu da glasaju na srpskim izborima”

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za južnu i centralnu Evropu i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da SAD smatraju da je važno da stanovnici Kosova sa pravom glasa na srpskim izborima mogu da glasaju.

On je tako odgovorio na pitanje Reporterija, kakav je stav SAD – da li bi Kosovo trebalo da spreči srpske građane da glasaju na izborima 3. aprila kao što su to činili u prošlosti u procesu koji je organizovao OEBS.

– Podržali smo prethodne poduhvate OEBS-a, ne samo da se sprovede glasanje, već i da se direktno olakša proces glasanja i na taj način obezbedi njihovo adekvatno održavanje prihvatljivo za Vladu Kosova. Sjedinjene Američke Države to nisu smatrale i ne smatraju pretnjom suverenitetu Kosova, koji je, ako mogu da dodam, neprikosnoven. Pozdravljamo priliku da razgovaramo sa Vladom Кosova o identifikaciji rešenja i aranžmana koji su za nju prihvatljivi, pružajući mogućnost glasanja za one koji imaju pravo glasa – rekao je Eskobar.

On je, međutim, rekao i da je Kosovo suverena država i da kao takva ima pravo da odredi pod kojim uslovima se na njenoj teritoriji mogu održati izbori druge zemlje.

1 COMMENT

  1. Sve si reko šta si mislio Zajednica Srpski Opština bez ovlaščenja i prava na referendum i otceplenje Vladu da sprovede odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine i uknjiži zemljište Manastira Dečane po odgovarajučem zakonu Kosova On je, međutim, rekao i da je Kosovo suverena država i da kao takva ima pravo da odredi pod kojim uslovima se na njenoj teritoriji mogu održati izbori..!! Druge zemlje znači Srbije dok od Srbija mora da prihvati sveobuhvatni sporazum i stolicu u UN za Kosovo.Znači obe strane moraju da prihvate bolne i donesu teške odluke Ako neče morače nekomo dase uvedu oštre sankcije kao kazna jako lukavo i pametno sad kad Rusija nezna ni sama kudače i kakoče.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here