Tanjug
Gabrijel Eskobar

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da SAD pozdravljaju pozitivan angažman Srbije u NATO, ali, da Srbija i nijedna druga država ne mogu da odrede izbor bezbednosnih saveza za svoje susede.

Eskobar je to kazao komentarišući nedavnu izjavu američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, koji je rekao da je “Srbija danas bliža NATO nego Kosovo”.

– SAD pozdravljaju pozitivan angažman Srbije u NATO. Istovremeno, naglašavamo da Kosovo ima odlične odnose sa NATO preko Kfora i ima odlične bezbednosne odnose sa mnogim saveznicima u NATO, uključujući i SAD – rekao je Eskobar.

Dodao je da nijedna država ne može ometati drugu u njenoj strateškoj orijentaciji i izboru njenih bezbednosnih saveza.

– Sjedinjene Države veruju da su sve zemlje slobodne da određuju svoju spoljnu politiku i biraju svoje bezbednosne saveze. Nijedna država ne bi trebalo da ima veto na strateške orijentacije svojih suseda – istakao je Eskobar.

6 COMMENTS

  1. “…nijedna država ne može ometati drugu u njenoj strateškoj orijentaciji i izboru njenih sigurnosnih saveza”.
    A “Monroe Doctrine”? Latinska amerika kao “America’s backyard” (Americko dvoriste)? Rusija mose da stavi nuklearne rakete na Kubu? Skinut cete sankcije Kubi? To je sad OK? Zabole me glava od kognitivne disonance.

  2. “…nijedna država ne može ometati drugu u njenoj strateškoj orijentaciji i izboru njenih sigurnosnih saveza”.
    A “Monroe Doctrine”? Latinska amerika kao “America’s backyard” (Americko dvoriste)? Rusija mose da stavi nuklearne rakete na Kubu? Skinut cete sankcije Kubi? To je sad OK? Zabole me glava od kognitivne disonance.
    Edit: U stvari navlaka je jos veca jer, ako ja pocnem da spominjem “Monroe Doctrine”, Kubu itd. priznajem da su Srbija i “Kosovo” dve drzave gde jedna ometa drugu.

  3. Nebih se ja mnogo fokusirao na neke nuanse u govoru izmedju Hila i Eskobara. Oni imaju istu gazdu u Vašingtonu. A i slicno su vaspitani da Amerika vodi svet i da ima pravo da se igra sa ljudskim sudbinama ma gde god na planeti ziveli ti ljudi koji njima nisu nikakva pretnja.

  4. Hil ima zadatak da Srbiju odvoji od Rusije!
    Da bi mogli i dalje da rade sve sto su Srbima
    uradili!
    Hoce Srbiju da uvucu u Nato
    Hoce da je nateraju da uvede sakcije Rusiji
    Hoce da je prisile da prizna Kosmet !
    Pa svi vide sta Eu radi ima za cilj da sa pregovorima ustupi Kosmet

  5. U pravu je Miroslav.To sto govori Jenki Hill misli ali malo drugacije govori drugi Jenke Eskbar.Sve sto radi Siptari i siptarcic Kurtic je deo plana koji se pravi u Vasingtonu.To je samo plan koji potpiruje vatru na Balkanu u Siptare gura u rat i etnicko siscenje Srba sa svoje zemlje KiM.Oni stvarno misle da su Srbi i Rusi kao i deo ostalih Slovena glup narod.Dosta je bilo Hilova.Eskonbara,Bajdena.pastuva Klintona.Mokre setre Hileri.Klarka.Blera olbrajtove i drugih.NATO napolje sa srpskog KiM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here