Ambasada SAD u Srbiji
Gabrijel Eskobar

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u intervjuu za hrvatsku agenciju Hina, da Srbija “istorijski, kulturno i sve više ekonomski pripada Evropi” i da većina njenih državljana veruje da je njihova budućnost u tom savezu.

On je, komentarišući tvrdnju koju je, između ostalih, izneo i hrvatski predsednik Zoran Milanović, da Srbija nema iskrenu želju da postane član Evropske unije, podsetio da je Srbija kao svoj strateški cilj navela članstvo u EU i da je već povezana s tim savezom.

– Mislim da je taj proces već daleko odmakao – rekao je Eskobar.

Prema njegovom mišljenju, Srbija bi trebalo da bude brža u tom procesu, ali je istakao da je manji napredak, delimično otežan pandemijom, ipak postignut.

– Po pitanju usklađenosti spoljne politike sa EU, Srbija je ove godine bila bolja nego što je bila duže vreme – rekao je Eskobar, navodeći evropski mehanizam koji meri poklapanja u spoljnopolitičkim odlukama, prema kojem je Srbija dve trećine uskladila svoju spoljnu politiku sa EU.

Eskobar je intervju dao tokom boravka u Zagrebu, gde je učestvovao na sastanku Američko-jadranske povelje (A5).

4 COMMENTS

  1. Баш смо срећни што смо сазнали да припадамо Европи. Речено је на правом месту.

  2. хахахах – надај се – нада умире последња. Србија је окупирана од бритона и германа, тј НАТО пакта и запада, ни по чеме не припада тој лудници званој ЈевРопска Унија, а Европи припада географски и по слободарским циљевима, које је ЈевРопска Унија одавно напустила и издала.

  3. Tacno je sta kaze ESCOBAR SRBIJA PRIPADA KONTINENTU EVROPE TAKODJE I RUSIJA I MOSKVA

    ALI SRBIJA NE PRIPADA ZAPADU.! SAMO TRAZE OD NAS DA SVE IZDAJEMO STO JE SRPSKO. TO JE KOSOVO REPUBLIKA SRPSKA CRNA GORA.

    SADA ZAPAD ZINULI ZA SRPSKU EKONOMIJU JER GAS KOSTA SAMO 270 DOLARA A NE 1100 EVRO KAO U EVROPSKU UNIJU ZAPAD NE ULAZE U SRBIJU STO NAS VOLE NEGO STO ZARADE MILARDE A NA GAS NJIHOVE FABRIKE STEDU 75POSTO CENE ENERGETIKE ZATO NETREBA DA KAZEMO JAO BEZ ZAPADA NEMOZE MO NEGO ZAPAD NEMOZE BEZ NAS MI NECEMO U EVROPSKU UNIJU KAO DA CE MOCI DA SRBIJU ODSELE U UNIJU SRBIJA OSTACE NA BALKANU LJUDI SAMO IMACEMO LAKSE ULAZ U UNIJU TO JE SVE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here