Kosovo online
Gabrijel Eskobar

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da postoji zabrinutost da Priština neće imati dovoljno glasova za članstvo u Savet Evrope, a da to misli na osnovu toga što je nekoliko zemalja tražilo od tzv. Kosova da osnuje Zajednicu srpskih opština.

On je na onlajn brifingu rekao da je stalni zahtev osnivanje ZSO, da se Savet Evrope bavi pitanjem manjina, da se i Priština na to obavezala, a da to uključuje i ZSO.

– To je upisano i u Briselski i Ohridski sporazum i mi se borimo da shvatimo zašto Kosovo ne ispunjava svoju zakonsku obavezu i nije na mnogo načina signaliziralo da je posvećeno tome. A zabrinutost je da će naknadna odluka doneti samo veće odlaganje. Kurti će istu poruku da čuje i od SAD, Italije, Nemačke, Francuske i zato pozivam Kosovo da blisko sarađuje sa svojim evropskim i američkim partnerima na pronalaženju načina da se krene napred u vezi sa postojećom zakonskom obavezom koja će ionako morati da se ispuni. Dakle, što pre to zajedno uradimo, to možemo biti efikasniji u zalaganju za nastavak integracije Kosova i dodatna priznanja Kosova – rekao je Eskobar.

Istovremeno on je poručio Prištini da poštuje partnere iz EU i SAD. Eskobar je rekao i to da su očekivanja od obe strane vrlo jasna, kao i da će, kada se sporazum bude vratio na pravi put, region biti na boljem mestu, a da će dve strane imati normalan, predvidljiv i miran odnos jedna sa drugom.

Poseta Si Đinpinga Srbiji

Na pitanje o poseti kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, Eskobar je rekao da smatra da su evropske zemlje koje je Si izabrao da poseti sve zemlje koje “su otvorene da osporavaju jedinstvo evroatlantske zajednice”.

– I zato upozoravamo sve naše partnere i sve naše sagovornike da budu veoma svesni kineske agende u Evropi i kineske agende u vezi sa evroatlantskom zajednicom. Vreme posete je nesrećno odabrano, ali namerno – rekao je Eskobar aludirajući na godišnjicu bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine.

Eksobar je ponovio stav SAD i dodao da veruje kako su porodicama plaćene reparacije.

– Sjedinjene Države su saopštile da je bombardovanje kineske ambasade 1999. godine bilo slučajno. Izvinili smo se. Verujem da smo čak platili reparacije porodicama – rekao je Eskobar.

11 COMMENTS

  1. ČUDNO DA SE SI ĐIPING OSMELIO DA DOĐE U EVROPU I SRBIJU!!! KAKO JE TO SLAVNI ESKOBAR DOZVOLIO 😂😂😂

  2. Da vama Amerima nista ne eodgovara Svet se menja danas niste Bombardovali i unijali kao sto ste oteli Kosovo politika Srbije bila drugacija.

  3. Interesantno za Eskobara..Si dosao,doravio dva dana i otisao….nesto se ne seca da je Amerika 99vete bombardovala Srbiju ubijali civile i decu…pa jos svoje vojnike i oruzije instalirali i vec 25 godina su tu….tu nije zabrinut…cudno,zar ne….

  4. Polako postajemo sve svesniji da EU ne može biti naša porodica niti NATO naš saveznik. Naprotiv oni su naši neprijatelji i naš jedini logičan put je uz BRIKS. EU će se raspadati i mnoge članice će se grabiti da prebace zadnjicu u BRIKS a SAD će imati previše svojih unutrašnjih problema kojima će morati da se pozabavi da se ne bi raspala pa će promeniti iz korena spoljnopolitičke stavove. Za nas je dragoceno negovanje prijateljstva sa Rusijom, Kinom i svim drugim našim iskrenim prijateljima.

  5. Eskobar zabrinut za Kosovo zamisli naslov postavljen dase pali narod Čkala i Paja rekli bi tut mi gur.To bi isto bilo kad bi rekli naslov , Država pretvara u Muzej Vile i Kuče Broza Tita šta nije valjda sve Privatizovano i Pokrano id strane Vlasti SNS a zar sve nema ni jedna ni ona Jovanke Broz koja dva veka nije struju i grejanje imala 20 god žena umrla u jad i bedi i ona Privatizovana pokradena pa kad pre ,Bože me sacuvaj znači ništa od Muzeja o Josip Broz Titu dobro ako tako Vlast kaže ali kako bre sad može ova NEPRAVDA dase podnese .Prjecednik Jugoslavije Josip Broz Tito je stvorio sve ovo što danas ima i posjeduje SRBIJA od Železare pa sve do Zastave Krušika Mlekare Topionice Ambulante Bolnice Školle Fabrike Rudarstvo Železnicu i Sve Redom i sad ova Vlast i dalje danas po svjetu koristi ime Josip Broz Tito JUGOSLAVIJA da da mi SERBIJA da da Čuti lažemo ih oni neznaju ništa DOK U REALNOSTI ima svoje junake .!!!
    DRAŽA MIHAJLOVIČ ,RATKO MLADIČ, ,RADOVAN KARADŽIČ ,GAVRILO PRINCIP. VOJISLAV ŠEŠELJ ,MILORAD DODIK,IVICA DAČIČ
    Dok ko POTURICE JANIČARE koriste ili su UDBA lokalne igrače. ,Željko Ražnjatovič Milorad Ulemek MILICA Đurđevič ,DIJANA Hrkalovič,Veljko Belivuk, Ovi ljudi su bili nekad i ova Vlast danas.Ne brini ti Eskobar za nas mi sve možemo i znamo najbolje kakočemo u PROPAST BUDUČNOSTI SRBIJE.

    Idemo u Budučnist sa KINOM SI GI PING I SJEVERNOM KOREJOM KIM JONG-UN jer ovo ostalo sve smo PROBALI i PROKOCKALI šansu idemo gazzz.

  6. Čovekomrzac Eskobar je neljudski opsednut posete predsednika Kine Srbije, a nije opsednut progonima Srba na KiM, a zaboravio je da su 1999. godine uništili Srbiju. Ni sa čime izazvane SAD, 78 dana nemilosrdno i neljudski bombardovali Srbiju dano-noćno i naneli štetu od sto milijarde evra. Hvali se da su platili reparacije kinezima za bombardovanje ambasade, a ne pominje obeštećenje Srbije. Do duše demokratska opozicija je otkazala zahteva za obeštećenje iz vremena Miloševića, a sadašnje vlasti ćute.

  7. Косово једино може да се реинтегрише у Србију , а Американац не би био Американац када не би исказао пакост (посету Сија виде као жељу да се њима науди, а не да Кини и земљама Европе буде добро на обострану корист) и злобу (исплатили смо одштету породицама оних које смо убили) – срамно.

  8. Ajde bre Neno, opet lupas ko Maksim po diviziji. Kakva bre reintegracija Kosova i Kinezi? Pa zar nisi svesna da je Srbija samo za potkusurivanje i igrice velikih sila….. Oce Srbin u sve, jer nema sta da izgubi: jel’treba ustanak, pa tu smo, od Nevesinjske puske, Gavrila i Prokletija, pa do Uzicke Republike… Pa ce Sloba Srbin da kosovsku autonomiju unisti …i sta dobismo – nekakvo Kosovo koje lici na siptarsku drzavu, razvaljenu kinesku ambasadu i opet najvise srpskih zrtava…. Srbija je igra koja najvise lici na “Srbine ne ljuti se” – jer si i prije pocetka igre izgubio.

  9. EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here