Pixabay.com

Evropske zemlje bi trebalo da udvostruče davanja za odbranu zbog ruskog rata u Ukrajini, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu.

On je rekao da njegova zemlja planira da podigne izdvajanja za odbranu na tri odsto BDP-a.

Reinsalu je to kazao u intervjuu za Rojters tokom posete Kijevu sa još šest ministara inostranih poslova.

Poseta je imala za cilj da pokaže podršku Kijevu koji se bori sa nestankom struje nakon talasa udara ruskih bespilotnih letelica i raketa, koja je napala Ukrajinu u februaru.

– Želeli bismo da evropske zemlje udvostruče svoje izdatke za odbranu u vreme ukrajinskog rata i posle rata, a mi ćemo potrošiti tri odsto našeg BDP-a na nacionalnu odbranu – rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je prošle sedmice da bi zemlje u vojnom savezu, čiji je Estonija članica, mogle da odluče da potroše više na odbranu od trenutnog cilja koji iznosi dva odsto nacionalne proizvodnje.

Mnoge članice NATO-a su već povećale izdvajanja za vojsku od invazije Rusije na Ukrajinu u februaru.

Reinsalu je rekao da Evropska unija, čija je članica i Estonija, takođe, treba da poveća nivo finansija koje izdvaja za vojnu podršku Ukrajini.

Prema njegovim rečima, ako bi Evropska unija, koja je do sada izdvajala oko 0,2 odsto svog BDP-a za vojnu pomoć Ukrajini, povećala podršku na jedan odsto, to bi napravilo veliku razliku na terenu u promeni toka rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here