Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je plan vredan 300 milijardi evra, kojim bi EU trebalo brže da prekine zavisnost od ruskih fosilnih goriva, uključujući naftu i gas.

Fon der Lajen je u vanrednom obraćanju u Briselu poručila da se plan zasniva na investicijama koje će smanjiti potrošnju energije, uvesti više “pouzdanih dobavljača” energenata i ubrzati rad na obnovljivim izvorima energije.

– Danas podižemo naše anbicije u cilju da osiguramo nezavisnost od ruskih foslilnih goriva što je pre moguće. Ovo će biti ubrzanje već postojeće Zelene agende EU – poručila je ona.

Ona je najavila povećanje ciljane EU energetske efikasnosti za 2030. godinu, sa 9 na 13 procenata, dok bi istovremeno ciljani udeo obnovljive energije, umesto 40 procenata, do 2030. godine bio 45 procenata.

Predsednica Evropske komisije najavila je ubrzanje procedura za izgradnju obnovljivih izvora energije u Evropi, ali i obavezu izgradnje solarnih panela na krovovima komercijalnih i javnih zgrada od 2025. godine, što će za nove stambene zgrade važiti od 2029. godine.

Ona je najavila i platformu po kojoj će 27 članica EU zajedno nabavljati energente na svetskim tržistima.

– Sve ovo će zahtevati masivne investicije. Mobilisaćemo do 300 milijardi evra od čega će 75 milijardi biti grantovi, a 225 milijarde zajmovi. Oko 10 milijardi evra od ove sume biće upotrebljeno za izgradnju veza između gasa i tečnog gasa kako niko ne bi ostao bez grejanja. Još 2 milijarde biće upotrebljene za naftnu infrastrukturu kako bismo zaustavili uvoz ruske nafte. Sve ostalo, čak 95 procenata ukupnih sredstava, ići će na ubrzanje tranzicije ka čistim izvorima energije – najavila je Ursula fon den Lajen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here