EPA-EFE/Olivier Hoslet
Žosep Borelj

Šef diplomatije EU Žosep Borelj, osudio je danas hakerski napad koji je oborio sajtove vlade u Kijevu i poručio da će EU mobilisati sve resurse kako bi pomogla Ukrajini da se izbori sa sajber napadima.

Borelj kaže da se još traže dokazi o tome ko stoji iza ovog napda, ali i dodaje da se “može zamisliti ko je odgovoran”.

“Sazvali smo jutros hitan sastanak ambasadora EU političkog i bezbednosnog komiteta da vidimo kako možuemo da reagujemo i kako da pružimo tehničku pomoć Ukrajini da poveća svoju otpornost protiv ove vrste napada”, poručio je Borelj.

Borelj je, dolazeći na neformalni sastanak Saveta ministra spoljnih poslova EU u Brestu, podsetio i da EU ima PESCO projekata i sajeber jedinicu za brzo delovanje protiv ovakvih napada i najevio da će zamoliti države članice da Ukrajinu uključe u ovaj projekat iako nije članica EU.

“Mobilisaćemo sve resurse da pomognemo Ukrajini da se izbori sa ovim sajber napadom. Nažalost, očekivali smo da će se to dogoditi”, zaključio je Borelj.

2 COMMENTS

  1. Pa vi to najbolje i znate. Sami, uz saucesnistvo nekih Ukrajinaca napravili provokaciju. Morate tako, jer vam vecina naroda u Ukr. ne veruje, mora “dza ili bu”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here