Printscreen
Mišel Zubenica

“Posledice odbijanja Borelja od strane Kurtija povodom referenduma mogu biti i te da će EU nastaviti da drži Kosovo u izolaciji, odnosno da neće biti vizne liberalizacije”, rekao je za Kosovo online Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku.

Kako navodi Zubenica, “Kurti otkako je na vlasti zaoštrava, pa čak je i pokvario odnose sa dosadašnjim saveznicima, a tu pre svega mislim na zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova”.

– On je svojim kako izjavama tako i postupcima ugrozio odnos Prištine sa Vašingtonom, a ni u Briselu ne gledaju više blagonaklono na njega. Nije miljenik Zapada i to nije tajna i on će dodatno ugroziti ne samo podršku Zapada njemu i Samoopredeljenju nego i samom projektu Kosova – smatra Zubenica.

O mogućim posledicama Kurtijevog stava, Zubenica navodi da bi za početak mogli da očekujemo “određena saopštenja EU da Kurti na Kosovu krši prava građana srpske nacionalnosti koji imaju pravo da glasaju na nedeljnom referendumu”.

– Možemo očekivati i da će EU nastaviti da drži Kosovo u izolaciji – neće dobiti viznu liberalizaciju i neće biti napretka u evropskim integracijama. Što se tiče samog Kurtija, s obzirom da rezultate lokalnih izbora, Zapad će gledati da podrži neku konkurenciju protiv njega, jer i oni polako shvataju da je Kurti trenutno problem, a ne rešenje u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine – zaključio je Zubenica.

3 COMMENTS

  1. Ove izjave čujemo od svakoga več 20 god kako EU diže ruke od Kosova kako USA pustila niz vodu Kosovo al u realnosti to ide potpuno suprotno na terenu oni grade Vojsku na Kosovu naoružavaju ih sa pešadiskom midernim naoružanjem izgleda mi sanjamo ružan san što je babi milo to joj se snilo dosta sa propagandom i nebulozama glupim.

  2. ЕУ иде у прилог да Срби са Косова и Метохије гласају на референдуму ЗА.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here