pixabay.com

Evropska unija traži od Severne Makedonije i Crne Gore da se usklade sa viznom politikom EU i da, između ostalog, uvedu vize Kosovu.

Severna Makedonija i Crna Gora dobile su i upozorenje od Evropske komisije (EK) i od njih je zatraženo da objasne zašto nisu uskladili viznu politiku sa politikom Evropske unije, odnosno zašto dozvoljavaju građanima trećih zemalja, poput Kosova, da ulaze na ove teritorije bez viza, iako ne bi trebalo, prenosi Kosovo onlajn.

To piše u petom izveštaju EK o praćenju bezviznog režima iz Unije sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Srbijom, kao i sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

Prema podacima EK, građani Jermenije, Kazahstana, Rusije, Azerbejdžana, Belorusije, Kube, Ekvadora, Turske, Katara i Kosova i Salvadora putuju bez viza u Severnu Makedoniju ili Crnu Goru, zbog čega EK u svojim preporukama naglašava da je trebalo da ove dve zemlje preduzmu mere još prošle godine, ali nisu.

Kako su naveli, mere sezonskog izuzeća od viza nisu u skladu sa pravnim tekovinama EU, a ove zemlje su na listi zemalja Evropske unije čijim državljanima je potrebna viza za EU.

Komisija je naglasila da je usklađivanje s viznom politikom EU ključno za dobro funkcionisanje bezviznog režima s EU.

“Neusklađenost sa viznom politikom EU može da dovede do porasta neregularnih dolazaka i to bi trebalo da se rešava kao prioritetno pitanje sa svim partnerima sa Zapadnog Balkana”, navodi EK.

1 COMMENT

  1. Koga više briga šta piše EU komisija u svojim birokratskim dokumentima…zašto bi se uvodile vize bilo kome – obični ljudi koji traže bolji život nisu krivi za pogrešnu politiku indukovani nekim centrima moći koji ostvaruju svoje interese u njihovim državama….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here