Tanjug
Sem Fabrici, Ana Brnabić i Jadranka Joksimović dočekuju avion sa pomoći iz EU

U Beograd je sleteo avion čiji je let plaćen sredstvima Evropske unije (EU), ali i u kome je najveći deo medicinske opreme donirala upravo Unija. Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je precizirao da je avionom dopremljeno, između ostalog, 800.000 zaštitnih maski koje je EU kupila Srbiji.

– Odgovorili smo na zahtev Srbije za pomoć, svim srcem smo krenuli u to da pomognemo u nabavci i isporuci materijala koji je neophodan prvenstveno bolnicama i lekarima – rekao je Fabrici na aerodromu “Nikola Tesla”, gde je sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović sačekao avion koji je dopremio medicinsku pomoć.

Ovo je 11 let koji finansira Unija, a biće ih ukupno 15, dodao je Fabrici.

Fabrici je podsetio da je EU kupila i 100 kontejnera za trijažu, koji su instalirani u 15 bolnica i ustanova širom Srbije. On je rekao da je pomoć u medicinskoj opremi deo šire saradnje između Srbije i EU i dodao da se već razmišlja i o ekonomskim merama.

– Stavili smo Srbiji na raspolaganje 78 miliona evra za ekonomski oporavak. Zajedno sa premijerkom Brnabić i ministarkom Joksimović razmatramo kako da intervenišemo u cilju bržeg ekonomskog oporavka – naveo je Fabrici.

Fabrici je čestitao svim vernicima Vaskrs i poručio da je neophodno da budemo solidarni i ujedinjeni i da jedino tako možemo pobediti pandemiju koronavirusa.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić se zahvalila Delegaciji EU u Srbiji i Semu Fabriciju, kao i članicama Unije, zbog donacije novca ne samo za let već i za najveći deo medicinske opreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here