Kosovo online

EU je jasno stavila do znanja da Priština i Beograd neće sklapati zasebne ili delimične sporazume, kao što se to dogodilo ranije u Briselu, piše Kosovo onlajn.

Sveobuhvatni sporazum biće potpisan tek nakon što se postigne dogovor o svim temama, javlja Gazeta ekspres.

Portparolka EU Nabila Masrali izjavila je da će se dijalog, kojem posreduju, završiti sveobuhvatnim sporazumom samo kada se reše svi problemi između Prištine i Beograda, dovoljno da se potpiše konačni sporazum.

– EU će, kao posrednik u dijalogu, sarađivati sa stranama na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, rešavajući sva nerešena pitanja – rekla je portparolka EU za Gazetu ekspres.

Tokom skoro decenije razgovora u EU, predstavnici Kosova i Srbije potpisali su niz sporazuma, koji nisu sprovedeni. Govoreći o konačnom sporazumu, navodi da EU očekuje i da se primene prethodni sporazumi.

– Evropska unija i sve njene države članice očekuju da će strane implementirati sve dogovore postignute u prošlosti. Nerešena pitanja u prethodnim sporazumima biće rešena paralelno u pregovorima za sveobuhvatni sporazum – navodi se u odgovoru iz EU.

Nakon sastanka kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, započele su diskusije na nivou eksperata, koje se nazivaju političkim, a ne tehničkim, navodi Gazeta ekspres.

Kosovo u evropskoj prestonici predstavlja Skender Hiseni, koji je nedavno postavljen za koordinatora, dok Srbiju predstavlja direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Hiseni, koji je učestvovao u gotovo svim pregovorima Kosova, nakon prvih sastanaka u Briselu, rekao je da Kosovo ne prihvata delimične sporazume i da razgovara o sveobuhvatnom sporazumu, koji će biti potpisan na kraju.

Tema za koju je kosovska strana zainteresovana da reši u Briselu je pitanje nestalih. Hoti je takođe rekao da je tu temu otvorio u svom prvom susretu sa predsednikom Vučićem, pre dve sedmice.

Na pitanje o diskusijama oko nestalih, iz EU su saopštili da ni ta tema, niti bilo koja druga tema nema rok i da će se o svim nerešenim pitanjima razgovarati sve dok budu rešene.

– Kosovo i Srbija će potpisati sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, nakon što su sve teme razmotrene i o svima dogovorene. Put ka Evropskoj uniji za obe strane ide kroz dijalog uz posredovanje EU – kaže se u odgovoru EU.

Dodaje se da je EU vratila Kosovo i Srbiju za pregovarački sto radi dijaloga, dve godine nakon što su pregovori obustavljeni.

Hoti je predstavljao Kosovo na sastanku sa Vučićem u Briselu, dok je predsednik Kosova Hašim Tači prekinuo svoju aktivnost u inostranstvu, nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo da je podiglo optužnicu protiv njega za ratne zločine.

4 COMMENTS

  1. Jasno ste dali doznanje sta pristina zeli i sta pojedinci kod vas zele a nije sta svi zele tako da mora da se resi

  2. SRBIJA OVO NE SME DA URADI STA GOD DA JE MORAMO RACIONALNO DA RAZMISLJANO BOMBARDOVALI SU NAS DA BI NAM OTELI ZEMLJU NEDAMO NASU ZEMLJU NI STOPU , PRECI CE NAM SE U GROBU PREVRTATI I IZ GROBA NAS KLETI ZA NASU SLABOST I NASU SRAMOTU
    AKO IM SADA DOZVOLIMO UVEK CEMO NOSITI SRAMOTU I NIKADA NAS NIKO NECE ZA OZBILJNO SHVATITI
    ZASTO NEDAJU ISILU DRZAVU I ONI SU SEPARATISTI I TERORISTI
    ZASTO NEDAJU KURDIMA
    NE MOZEEEEEEEEE NEDAMOOO VISEE
    DOSTA SU NAS UCENJIVALI NEMCI I UBIJALI SADA JE VREME DA IM SE SUPROSTAVIMO IMAMO CIME I DIPLOMATSKI A I DRIGACIJE A I NISMO SAMI

  3. SRBIJA RAZGOVARA I PREGOVARA SA SIPTARSKIM SUMSKIM BANDITIMA I KRIMINALCIMA SA PROKLETIJE KOJI SU DOSLI IZ ALBANIJE GLADNI PRLJAVI A I SUGAVI 100 I VISE GODINA ONI HOCE DA POVECAJU SVOJU ALBANSKU DRZAVU JOS SA 10,000 I VISE km PLAN KLINKONGA SAKRIVEN KOD ONOG SUMSKOG KRIMINALCA HAKARI HASIM i zato nema pregovora o 10 000 km i vise teritorijie srbije nego pregovori da li ovi albanci imaju svoju drzavu ili ne i da li su onI manjina u srbiji ili ne MA ODLETALI BI PREKO PROKLETIJE U VASU ALBANIJU DA NE BI BILO VASIH PLACENIH MENTORA

  4. I SVI U TOJ UNIJI MORAJU RECI A I ZNJAU I DATI DO ZNAJNA ALBANCIMA DA SRBIJA SA SVOJIM UKUPNIM CELIM TERITORIJANIM INTEGRITETOM 88,499 km ZEMLJE NECE SMANJITI I NECE DATI MANJNI KOJA JE DOSLA IZ ALBANIJE NI SLEPAC I NI GLUVI PA I NEPISMENA BUDALA NECE DATI DEO ZEMLJE MANJNI A TA MANJINA IMA SVOJU DRZAVU ILI JE VAMA EVROPSKOJ UNIJI PALO SA NEBA 10,000 km TERITORIJE I VISE I DATE ALBANSKOJ MANJINI KOJA U SRBIJI ZIVI AKO JE BAS TAKO KAKO VI MISLITE ONDA VAM JE I SA NEBA PALO JOS ZEMJE I RECI OVA ZEMLJA JE TURCIMA OVA ROMIMA OVA MADJARIMA OVA RUMINIMA I NE TREBA NABRAJATI KOJA JOS MANJINA ZIVI U SRBIJI I DATI IM DEO SRPSKE ZEMLJE A NAJUGROZENIJA JE ALBANSKA MANJNINA PO MOME JE ONA NAJVISE PRAVA IMALA NA KOSOVU ZIVA ISTINA ILI STE VI PLACENI I ZAJEDNO SA SUMSKIM KRIMINALCIMA SA PROKLETIJE HOCETE SMANJITI 10 000 km VISE DEO TERITORIJE JEDNE SUVERENE SRPSKE ZEMLJE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here