pixabay.com

Sociolog Vladimir Vuletić rekao je danas da je Evropska unija, kroz usvojene zaključke Saveta za opšte poslove EU o Srbiji, poslala poruku da se može očekivati da Srbija uđe u Uniju ukoliko se završi proces priznanja Kosova.

– To su stare poruke, samo su sada nedvosmisleno izražene, a to je da EU, kada se kaže normalizacija, misli se zapravo na de fakto, pa u izvesnom smislu i de jure, priznanje nezavisnosti Kosova – izjavio je on za Tanjug.

Povodom usvajanja zaključaka Saveta za opšte poslove EU o proširenju za Srbiju, u kojima se traži od Evropske komisije i visokog predstavnika EU Žosepa Borelja da do kraja januara 2024. godine predlože Savetu izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije, Vuletić je rekao da je to pokušaj administracije i institucija EU da pre završetka njihovog mandata postignu i ubeleže neke opipljive rezultate o normalizaciji odnosa na Balkanu.

– Oni smatraju da je tu jedan od ključnih problema vezan za taj odnos Srbije prema Kosovu, odnosno priznanje Kosova. Ono što je tu suštinski problem je što se time ne bi zapravo rešilo pitanje stabilnosti Balkana, plašim se da bi se tada tek otvorili novi problemi – ocenio je on.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila da on vidi u EU zainteresovanost za Srbiju, ali ne i za probleme Srbije, Vuletić je izjavio da bi se lakše došlo do rešenja stabilnosti na Balkanu, da se razmišlja i o problemima Srbije.

– Neki koraci koji su učinjeni još pre nekoliko decenija, teško da se može očekivati ‘vraćanje filma’ 30 godina unazad. Sada imate jednu političku borbu, za koju se nadamo da će ostati samo politička, da se realizuju određeni ciljevi Zapada. Da li je realizacija tih ciljeva sada izvesnija pre nego što je bila pre 10, 20 godina, to je pitanje. Mi možemo i sada da se pitamo zašto Zapad, kada je bio mnogo snažniji, nije rešio te probleme –  naveo je on i dodao da Srbiji ne preostaje ništa drugo osim da se politički bori za ono za šta veruje da su njeni ciljevi.

3 COMMENTS

  1. Р1244УН
    Је недвосмислена
    Косово и Метохија је 🇷🇸☦️🇷🇸Србија

    ПРЕГОВОРИ СЕ ПРЕКИДАЈУ
    ПРОГЛАСИТЕ ОКУПАЦИЈУ(нато)
    ПРЕГОВОРИ СЕ ВРАЋАЈУ ГДЈЕ СУ И БИЛИ
    У УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ
    ГДЈЕ ИМАМО ПОДРШКУ
    није то виша математика
    ТО ЈЕ МОРАЊЕ
    ЈЕР СИЛА БОГА☦️ НЕ МОЛИ

    🇷🇸☦️🇷🇸

  2. Ništa novo ovo smo čuli od EU i Vučiča sa Dačičem još 2013 god kad su potpisali Briselski Sporazum još onomad Vučič se hvalio kako je lego na pod u Briselu i nije popuštao, Tačiju na kraju ispalo da ih Tači nadmudrio obojcu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here