Tanjug/AP

Posle izjave Bajdena o proširenju vanrednih mera na Zapadnom Balkanu, EU se izjasnila i potvrdila da ga neće slediti u sankcijama.

Povodom uredbe predsednika SAD Džozefa Bajdena o proširenju vanrednih mera na Zapadnom Balkanu, u Briselu kažu da EU ima svoje obaveze prema partnerima u regionu, a da sankcije nisu deo trenutne evropske politike na Zapadnom Balkanu.

– Naš angažman u regionu je veoma snažan. Razgovor o potencijalnim sankcijama nije na dnevnom redu. Svaka odluka o tome mora da bude doneta jednoglasno od svih zemalja članica. U ovom trenutku o tome se ne razgovara kada je reč o partnerima na Zapadnom Balkanu – kaže portparol EU Peter Stano.

Na pitanje medija u Briselu da prokomentariše Bajdenovo potpisivanje uredbe kojom se američke sankcije proširuju za pojedince i organizacje sa Zapadnog Balkana u cilju “osiguranja stabilnost i bezbednost regiona”, Stano kaže da EU ne komentariše odluke američke administracije i da ima sopstvenu politiku kada je reč o partnerima na Zapadnom Balkanu.

On podseća da je posvećenost regionu jedna od osnovnih tačaka agende EU, kao i da se održavaju regularni razgovori sa liderima Zapadnog Balkana o problemima regiona, preneo je Tanjug.

1 KOMENTAR

  1. Gde je Amerika tu je problem. Dokazani patern. Hteli bi oni još neki problem na Balkanu, na to bih rekao da idu. Na to miriše. A koliko je Bajden umobolan to je već druga tema.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime