EU nije adresa za žalbu Adrija ervejza protiv Srbije

Vestionline, Tanjug
0
commons.wikimedia/Mark Harkin
Er Srbija

Evropska komisija nema direktnu nadležnost po pitanju sprovođenja državne pomoći koju primenjuje zemlja kandidat za članstvo u EU, a to se konkretno odnosi i na primedbe ”Adrija ervejza” na slučaj ”Er Srbije”, saznaje Tanjug u Briselu. 

Povodom medijskih navoda da se slovenački avio prevoznik ”Adrija ervejz” žalio EU institucijama zbog navodne ”prekomerne državne pomoći Srbije nacionalnom prevozniku ”Er Srbiji”, u Briselu naglašavaju da Evropska komisija, kao telo EU koje se bavi pitanjima državne pomoći u zemljama članicama, nije nadležna i za sprovođenje politike primene državne pomoći u zemljama kandidatima za članstvo.

Izvori u Briselu naglašavaju da je nacionalno telo Srbije, zaduženo za pitanja državne pomoći, nadležno da prima pritužbe, vodi istragu, prikuplja dokaze i donosi odluke po konkretnim pitanjima.

Evropska komisija može da posluži samo kao podrška i da da smernice nadležnom srpskom nacionalnom telu u cilju kontrole primene državne pomoći, rečeno je Tanjugu u Briselu.

U međskim navodima stoji da se slovenačka “Adrija ervejz”, inače u vlasništvu nemačkog “4k investa”, zbog milionskih gubitaka u prethodne dve godine obratila slovenačkim vlastima tražeći državnu pomoć kako ne bi došlo do otpuštanja radnika i zatvaranja avio kompanije što bi dovelo i do ”odsecanja Slovenije od ostatka sveta”.

Usled problema sa sopstvenom likvidnošću, Adrija je “uprla prst” u Er Srbiju.

Pre žalbi EU, ”Adrija ervejz” je, prema medijskim navodima, od srpske Komisije za kontrolu državne pomoći tražila ocenu zakonistosti pomoći koju naš avio prevoznik dobija od države, koja je njen većinski vlasnik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here