Twitter/MiloradDodik

Evropska unija osuđuje odluku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da odlikuje ruskog lidera Vladimira Putina najvišim odlikovanjem republike – Ordenom Republike Srpske na ogrlici – za posebnu patriotsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj i doprinos jačanju rusko-srpske saradnje.

Portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano je danas na konferenciji za novinare u Briselu rekao da je ova Dodikova odluka “žalosna i pogrešna”.

– Sada ceo svet zna ko je Putin i EU osuđuje odlikovanje koje je Republika Srpska dodelila Putinu – rekao je Stano.

On je naveo da je Putin direktno odgovoran za nelegalnu agresiju Ukrajine, da on daje naređenja koja ubijaju ukrajinske civile i ruše ukrajinsku infrastrukturu.

– Biti na strani Putina, da se daje nagrada političaru koji naređuje rušenje susedne države, i time izolovati Republiku Srpsku i njene lidere u međunarodnoj zajednici… za takve korake nema mesta u EU i to treba svima da bude jasno. Ova odluka lidera Republike Srpske je žalosna i pogrešna – ocenio je portparol.

On je naglasio da ako i pored svega toga “Dodik odlučuje da nagrađuje Putina sa najvišom nagradom Republike Srpske, i ako produži sa koracima koji su neprihvatljivi, onda EU to beleži, a države članice će odlučiti koji će biti sledeći koraci kada se radi o gospodinu Dodiku”.

5 COMMENTS

  1. Што ЕУ реагује.Ко њих пита за ишта.Сами се намећу.Па дали сте нобелову награду обами који је на 10 мјеста у свијету провоцирао рат.Па ником ништа нисте р3кли.Шта је са вама; бомбардујете свугдје у свијету.Ви сте зло зла.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here