Pixabay.com

Evropska unija se raduje formiranju nove jake i proevropske vlade u Crnoj Gori, koja će biti sposobna i posvećena da sprovodi dalje reforme na evropskom putu, rečeno je danas u Evropskoj komisiji povodom sporazuma o formiranju nove vlade koji su u četvrtak potpisali lideri 11 stranaka.

“Ohrabrujemo sve političke aktere u Crnoj Gori da se što pre usredsrede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim akcijama potrebnim za unapređenje Crne Gore na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava, kako bi ispunila privremene standarde iz poglavlja 23 i 24, naročito putem imenovanja u upražnjena mesta u pravosuđu”, saopštili su iz Evropske komisije.

Navedeno je da EU ceni posvećenost Crne Gore njenom putu ka članstvu u EU, što je želja, kako se kaže “velike većine građana Crne Gore”, i spremna je da pojača svoju podršku.

Saopšteno je da je ove nedelje, Komisija regionalnim liderima predstavila Plan rasta Zapadnog Balkana koji ima za cilj da podrži bržu socio-ekonomsku konvergenciju Zapadnog Balkana sa EU, istovremeno podstičući zemlje da napreduju na pristupnom putu.

Komisija planira da ovaj plan podrži sa dodatnih šest milijardi evra finansijske podrške.

Iz Evropske komisije su saopštil da se raduju saradnji sa stabilnom, efikasnom vladom i institucijama u Crnoj Gori koje mogu uspešno da implementiraju ovaj novi plan za dobrobit svih ljudi u Crnoj Gori.

“Konkretno koga bi to uključivalo, nije na nama da komentarišemo. Jasno očekivanje EU je da nova proevropska vlada u Crnoj Gori odgovori na težnje većine Crnogoraca da napreduju na putu pristupanja zemlje EU. Da bi to postigli, sve političke snage moraju da rade zajedno na sprovođenju reformi EU. Postoji novi zamah u procesu proširenja i Crna Gora treba da iskoristi ovu priliku”, naglašeno je u saopštenju Evropske komisije.

Lideri 11 stranaka koje će participirati u novoj crnogorskoj vladi potpisali su u četvrtak Sporazum o formiranju nove vlasti.

Sednice Skupštine na kojima će se birati rukovodstvo parlamenta i nova vlada biće održane naredne sedmice.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here