EPA/Vassil Donev

Evropska unija se nada da Rusija neće napadati Ukrajinu, ali ako se to ipak dogodi, biće spremna da odgovori ozbiljnim sankcijama, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

– Želimo ovaj dijalog, želimo da se rešavaju sukobi u organizacijama koje su formirane upravo za takve slučajeve, ali ako se situacija pogorša, ako se napadi na teritorijalni integritet Ukrajine nastave, mi ćemo odgovoriti ozbiljnim ekonomskim i finansijskim sankcijama – istakla je Fon der Lajenova u svom govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

– Nadamo se da neće biti napada, ali ako bude, mi smo spremni – zaključila je ona.

Prema njenim rečima, Evropskoj uniji su važne trgovinske veze sa Rusijom, ali su za Moskvu one još važnije nego za Brisel.

– Evropska unija je sada najveći trgovinski partner Rusije i najveći investitor – precizirala je ona.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here