Printscreen
Kurti i Vučić

Šef diplomatije EU, Žosep Borel, i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, su u telefonskim kotanktima sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova, Aljbinom Kurtijem, a cilj je hitna spuštanje tenzija na severu Kosova i Metohije i eventualno održavanje sastanka Vučća i Kurtija u Briselu, saznaje iz EU izvora.

– Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmereni na spuštanje tenzija i povratak dijalogu – rečeno je u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, a čija bi osnovna tema bila rešavanje trenutne situacije na KiM.

Kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, u krugovima bliskim šefu diplomatije EU naglašavaju da su svi do sada postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine ”na stolu” i da ih ”niko nije povukao”.

Dodaje se da su EU, ambasadori Kvinte i SAD potpuno jedinstveni u svojoj poruci da je u interesu i Beograda i Prištine da se situacija na terenu smiri, a da su u suprotnom obe strane na gubitku.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime