pixabay.com

Evropske napore da se obezbede potencijalne vakcine protiv Covid-19 od kompanija Fajzer, Sanofi i Džonson&Džonson podrivaju sukobi oko cene, načina plaćanja i potencijalnih troškova zbog pozivanja na odgovornost, rekla su tri zvaničnika EU.

EU je u pregovorima sa najmanje šest proizvođača vakcine kako bi obezbedili doze potencijalnih vakcina protiv korona virusa.

Uprkos hitnosti da se ugovori zaključe usred globalne trke za obezbeđivanjem najperspektivnijih vakcina, EU se bori da postigne hitne sporazume, rekli su zvaničnici koji su uključeni u razgovore i odbili da budu imenovani jer su pregovori poverljivi.

U međuvremenu, SAD su već potpisale dva sporazuma o snabdevanju sa kompanijama AstraZeneka i Pfizer, među ostalim velikim ugovorima o finansiranju.

– Pregovori EU sa kompanijom Džonson&Džonson su najviše napredovali, ali tek treba da budu zaključeni kada se postigne dogovor oko podele troškova odgovornosti ako potencijalna vakcina pokaže neočekivane neželjene efekte – rekla su dva zvaničnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here