EPA
NATO vojnici

Evropljani nisu jedinstveni, ni u sklopu Evropske unije, ni u NATO-u; o tome će razgovarati na samitu u decembru.

Američko povlačenje i poteškoće koje uzrokuje ratoborno ponašanje Turske potresaju NATO i podstiču Evropljane da razvijaju kapacitete za autonomno delovanje radi zaštite vlastitih interesa, ali njihovi međusobni sukobi potkopavaju im kredibilitet, ocenjuju diplomate.

Severnoatlantski savez i Evropska unija počeli su prilagođavanje novoj situaciji u svetu. Ko su neprijatelji, partneri; šta su pretnje; s čime se raspolaže; šta manjka; gde su ranjive tačke?

Evropske obaveštajne službe, civilne i vojne, pripremile su analizu situacije na terenu u tajnom dokumentu. Na osnovu zaključaka iz te analize počinju pripreme za izradu Strateškog kompasa, ključnog dokumenta u kojem bi trebako da se zacrta zajednički smer u odbrani.

Dokument treba da bude završen za vreme francuskog predsedništva Savetom EU u prvoj polovini 2022. godine.

Da li su SAD pouzdan saveznik?

Strateški kompas trebalo bi da omogući EU da “upravlja krizama, smanji svoju zavisnost, razvije kapacitete i definiše partnerstva”. NATO se upustio u isti poduhvat posle žestoke kritike francuskog predsednika Emanuela Makrona da je Savez u stanju “moždane smrti”.

Ali, nesuglasice i suparništva između Evropljana i saveznika potkopavaju njihove napore. Da li su SAD, koje su jednostrano odlučile da se povuku iz Avganistana, Iraka i nekih delova Evrope do kraja godine, i dalje pouzdan saveznik?, pita se nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

Ima li još uvek mesta za Tursku u NATO-u, s obzirom da više ne poštuje njegova pravila?, pita se francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv le Drian.

“Moraće se doneti teške odluke”

Saveznici će o tome razgovarati u decembru, ali moraće da pričekaju januar 2021. godine da bi dobili odgovore novog američkog predsednika Džoa Bajdena. Evropljani će tada morati da odluče hoće li povećati svoje učešće u misijama NATO-a u Avganistanu i Iraku, ili će napustiti te zemlje.

– Moraće se doneti “teške odluke” – upozorava generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stručnjak za pitanja odbrane, francuski evrozastupnik Arno Danžan, izrazio je žaljenje zbog “neutemeljenog problema”.

– Potrebno je pogledati hijerarhiju bezbednosnih prioriteta. Svi znaju da je srce NATO-a njegova uloga na istočnom krilu, u odnosu na Rusiju – istakao je on i dodao:

– Potrebna je istinska evropska autonomija na južnom krilu, jer se odluke u NATO-u donose jednoglasno, a Turska predstavlja problem, jer parališe Savez protiveći se nekim operacijama u toj regiji, prvenstveno u Libiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here