”EU se ponela podlo prema Rusiji”

0

Politička odluka: Vladimir Čizov
 

Čižov je Itar Tasu izjavio da je vlada Bugarske bila pod ogromnim pritiskom, pre nego što se složila da obustavi izgradnju Južnog toka.

 

"Evropska komisija je tako postupila sa zemljom koja je punopravni član EU. U tom smislu, to je signal za države koje nameravaju da dobiju asocirani status, koji predviđa mnogo manje mogućnosti za odbranu svojih interesa", rekao je Čižov.

 

On je izrazio nadu da će to čuti i u Kijevu, Tbilisiju i Kišinjevu. Moldavija i Gruzija nameravaju da sa EU potpišu sporazum o asocijaciji sa EU, na samitu 26. i 27. juna, a Ukrajina na završavanje potpisivanja ekonomskog dela dokumenta. Ruski zvaničnik je osudio obustavljanje izgradnje tog gasovoda i ocenio da to predstavlja "podao način da se ekonomski sankcioniše Rusija".

 

"Ima direktnih znakova koji pokazuju da su potezi Evropske komisije u pogledu Južnog toka direktno povezani sa ukrajinskom krizom", kazao je on.

 

"Teško je ne misliti da je Evropska komisija blokirala rad u Bugarskoj čisto iz političkih razloga. Južni tok očigledno ima direktnu vezu sa Ukrajinom, jer će posle
njegove izgradnje ta zemlja izgubiti status monopoliste u pogledu
tranzita" gasa kroz srednju i južnu Evropu", dodao je je Čižov.

 

Čižov je rekao i da u tome važnu ulogu imaju, osim Evropske komisije, i SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here