EPA/Đorđe Savić
Kosovo i Metohija

Balkan, a pre svega Kosovo i BiH, za Ameriku su nezavršen posao, a Evropska unija mora slepo da sledi američku politiku po tom i svakom drugom pitanju. Jer, njena bezbednost zavisna je od NATO-a koji kontroliše Amerika, kaže Milisav Paić, predsednik Spoljnopolitičkog kluba i bivši diplomata.

On najavljenu tešnju saradnju EU i SAD u nalaženju rešenja za Beograd i Prištinu vidi kao američki stav da se ne odriče započetog posla, a u tu svrhu koristi i svoje satelite u okviru EU.

EU je u kandžama Amerike

– Njihova očekivanja su da bi zapad kroz EU trebalo da bude neka vrsta šargarepe za zemlje zapadnog Balkana kako bi ih usisala u evroatlantske bezbednosne strukture, jer zemlje zapadnog Balkana predstavljaju područje sa važnim geostrateškim položajem kao najbliža ruta ka Bliskom istoku, Južnom Sredozemlju… – objašnjava Paić.

Kontrolom ove teritorije bi se zavezale ruke drugim silama koje imaju interese za ovaj region.

– Evropska unija, međutim, zbog nedostatka unutrašnje kohezije nije u stanju da odigra ulogu koja joj je namenjena, i zato Amerika koristi priliku smatrajući da ima moć da promeni poziciju zemalja koje se odupiru slepom ulasku u evroatlantske integracije – navodi on.

Pokušaj lomljenja Srbije preko Kosova

Paić kaže da je politika koordinacije EU i Amerike došla u fazu kada shvataju da se zbog izmenjene geopolitičke slike, ometa njihov sopstvene interes u ovom regionu, pre svega od Rusije i Kine.

– Mislim da cela ta njihova koordinacija i pojačani interes imaju za cilj da slome Srbiju i učine je malom i da joj ospore pravo na njen nezavisan razvoj i ekonomsko jačanje i ulogu koju ima u regionu. Njihovim ciljevima to smeta jer se na slučaju Srbije pokazalo da se zemlja koja je satanizovana i koja je preživela najgore sankcije UN od osnivanja, relativno brzo oporavi uz pomoć prijateljskih zemalja i naše otvorenosti prema svetu. Lomljenje Srbije na priznanju Kosova i unitarizaciji BiH odnosno, rušenju Republike Srpske, za njih bi bio dokaz njihove nadmoći u regionu u nad ostalim svetskim silama – navodi Paić.

NATO vezao ruke Evropi

Nova američka administracija na zapadani Balkana gleda kao na važan deo u njihovoj slagalici, a zaposedanje ove regije je posebno važno Americi koja smišlja nove konfrontacije ne samo sa Rusijom i Kinom već i drugim državama. NATO u toj slagalici igra glavnu ulogu.

– Amerika je tu neka vrsta zaštitnika Evrope pod znacima navoda, a evropske države izdvajaju mnogo manje para za NATO od Amerike koja je i glavni finansijer te vojne alijanse. To je državama EU omogućilo lagodan način da svoj novac usmeravaju na ekonomski razvoj, a sada im Amerika to naplaćuje tako što mora da je slepo prate u svemu a pre svega u politici. NATO nema odbrambenu ulogu već je postala instrument za uticaj – mišljenja je Paić.

S druge strane, kako kaže, stalnim gardom prema Rusiji, a sada i Kini, SAD smatraju da će saveznike naterati da novac usmere ka naoružavanju i podizanju borbene gotovosti.

Američko održavanje tenzija

– Na taj način pokušavaju da sputaju ekonomski razvoj i širenje tih država u ekonomskom smislu na ovaj region i svuda gde Amerika ima interesnu sferu – navodi on.

Veliki deo vrednosti za koje se Amerika zalaže, ta zemlja ne primenjuje u svojoj državi, a traže od drugih da te principe poštuju.

Ta odlika stvaranja lažnih globalnih problema je krvotok kojim Amerika za sebe vezuje države u svetu, pa i samu EU koristeći je za nametanje svoje politike, koja mnogo puta škodi i samoj EU. Podsećanja radi, francuski predsednik Emanuel Makron je nedavno za EU rekao da je postala „samo strateška autonomija za Ameriku.“

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime