EPA/Petrit Prenaj

Portugalija koja predsedava Evropskoj uniji nedavno je predložila listu potencijalno sigurnih zemalja kad je u pitanju koronavirus, koja uključuje i Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Ako lista bude odobrena, građani ovih zemalja, uključujući one koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa, moći će da putuju u zemlje EU.

Stalni predstavnici država članica EU danas raspravljaju o novom nacrtu liste, na kojoj su, pored zemalja zapadnog Balkana, i Kanada, Moldavija, Jermenija, Azerbejdžan, Jordan, Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ambasadori EU su to već odobrili.

EU ažurira spiskove svake dve nedelje, u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj zemlji odvojeno. Na sastanku 18. juna, Albanija, Severna Makedonija i Srbija bile su na spisku sigurnih zemalja.

Da bi osigurala status sigurne zemlje, ona mora da zabeleži najviše 75 slučajeva pozitivnih na koronavirus na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Evropska unija je u maju usvojila takozvanu “hitnu kočnicu” prema kojoj se zabrana putovanja može ponovo aktivirati za zemlje u kojima se epidemiološka situacija brzo pogoršava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here