EU ulaže u srpski agrar

0

Reuters/H.R.
Pomoć namenjena poljoprivrednicima dobra šansa za Srbiju
 

U saopštenju se podseća da je Evropska komisija usvojila Program EU za ruralni razvoj u Srbiji (IPARD) 20. januara, čime je stvorena osnova za podršku EU poljoprivrednom sektoru u Srbiji u narednih šest godina.

Dobra vest

– Ovo je izuzetno dobra vest i predstavljaće značajnu pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima. Poljoprivrednici će samostalno sa svojim projektima moći da apliciraju za ova nepovratna sredstva i na taj način pospeše proizvodnju i podignu nivo konkurentnosti svojih proizvoda, kako bi mogli da pariraju evropskim farmerima", izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Glavni ciljevi Programa su unapređenje bezbednosti hrane u Srbiji i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i prerade, kao i pomoć tom sektoru da se postepeno uskladi sa standardima EU.

Na osnovu detaljne i objektivne analize sektora i nakon konsultacija sa interesnim grupama, vlasti u Srbiji su odabrale da se novac EU investira u poljoprivredna gazdinstva koja proizvode mleko, meso, voće i povrće i druge useve.

Odlučeno je da se EU pomoć daje i za preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda i biće namenjene mikro, malim i srednjim preduzećima za preradu mleka, mesa, voća i povrća.

Podrška će se pružati i poljoprivrednim proizvođačima koji uvode metode organske proizvodnje, ali i u sprovođenju strategija lokalnog razvoja.

Kako je navedeno, pomoć će biti namenjena i razviju privatnih kapaciteta za seoski turizam, a predviđena je i tehnička pomoć stručnjaka iz EU koji će domaćim vlastima pomoći u realizaciji programa.

EU će pružati finansijsku pomoć poljoprivrednom sektoru u Srbiji kroz sistem upravljanja i kontrole koji je u skladu sa standardima dobre uprave u savremenoj javnoj administraciji ekvivalentnoj sličnim organizacijama u zemljama članicama EU.

Navedeno je da nadležni organi u Srbiji trenutno pripremaju ovaj sistem uz podršku EU, kao i da ta faza mora da se završi da bi prvi pozivi za podnošenje predloga mogli da se objave.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da bi pomoć EU trebalo da dovede do ukupnih investicija u domaćem agrarnom sektoru od oko 400 miliona evra (49 milijardi dinara).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here