EPA/Khaled Elfiqi
Žosep Borelj

Šef diplomatije EU Žosep Borelj, ponovio je danas da EU podržava integritet i teritorijalni suverenitet Ukrajine i upozorio Rusiju da ne preduzima korake koji bi dodatno ugrozii stabilnost i bezbednost te zemlje.

– Svaka dalja agresija protiv Ukrajine imaće velike i ozbiljne posledice po Rusiju – poručio je Borelj.

Žosep Borelj je iz Bresta u Francuskoj, gde se održava neformalni sastanak ministara bezbednosti EU, odbacio spekulacije da je EU izuzeta iz razgovora koje su SAD i Rusija započele po pitanjima bezbednosti na evropskom kontinentu sa fokusom na deeskalaciju tenzija u i oko Ukrajine.

On je naglasio da je EU u konstantnim kontaktima sa adminstracijom u Vašingtonu i to ”na svim nivoima” počev od predsedničkih, preko šefova diplomatija i drugih.

– Razgovori i koordinacija EU i SAD su kontinuirani. Tako će biti i u budućnosti. Imamo uveravanja da se ništa neće dogovoriti o evropskoj bezbednosti bez učešća i konsultacija sa Evropljanima – izjavio je Borelj.

Šef diplomatije EU je posle sastanka Saveta EU u Brestu poručio da EU nastavlja svoju podršku Ukrajini i to kroz pomoć u jačanju otornosti zemlje protiv hibridnih napada, sajber napada, ali i kroz finansijsku pomoć od 30 miliona evra za jačanje logističkih kapaciteta ukrajinske vojske.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here