EPA-EFE
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, premije Izraela Benjamin Netanjahu o danska premijerka Mete Frederiksen u Jerusalimu

Izrael, Austrija i Danska postigli su u Jerusalimu dogovor o formiranju saveza po pitanju razvoja i proizvodnje vakcina sledeće generacije. Taj dogovor je već naišao na kritike pojedinih zemalja članica EU.

Tri zemlje će, kako je u četvrtak uveče objavio izraelski premijer Benjamin Netanjahu, formirati zajednički fond za istraživanje i razvoj vakcina protiv Covid-19.

On je to saopštio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa danskom premijerkom Mete Frederiksen i austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom. ​Izraelski premijer je, takođe, pozvao i druge zemlje da se pridruže tom savezu.

Francuska je, međutim, kritikovala tu ideju, navodeći da je evropski okvir i dalje najprikladniji način kojim se garantuje solidarnost unutar bloka.

– Moramo sarađivati u okviru Evropske unije… ali moramo da sarađujemo i na globalnom nivou – poručio je Kurc iz Jerusalima.

On je istakao da je Izrael prva zemlja koja je pokazala da virus može biti poražen.

​Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian priznao je, kako podseća AFP, da ima značajnih nedostataka u politici vakcinacije EU, istovremeno kritikujući ono što je nazvao pokušajem otcepljenja od zajedničke politike.

Evropska komisija se zasad uzdržala od kritike saveza Izraela i dve zemlje EU.

– Pozdravljamo to što države članice istražuju sve mogućnosti za poboljšanje evropskog odgovora na virus – rekao je portparol Erik Mamer.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime