Tanjug

Srpski zdravstveni sistem, pritisnut ogromnim pritiskom obolelih od korone, zbog koje su lekari i medicinsko osoblje posle višemesečne borbe na izmaku snaga, biće pojačan sa 200 radnika. “Svežu krv” u kadrovima obezbediće Evropska unija, koja će ih plaćati šest meseci. To će, bez sumnje, doneti veliko olakšanje Srbiji u bici protiv pošasti, koja odnosi živote, puni bolnice i druge zdravstvene ustanove, izbacujući iz stroja i medicinare.

Angažman novih medicinskih timova upravo zato je dragocen i to je, saglasni su u Vladi Srbije i EU, najveći značaj sporazuma, sklopljenog na zahtev našeg Ministarstva zdravlja Uniji, koja je brzo reagovala i omogućila finansiranje zapošljavanja zdravstvenih radnika na period od pola godine.

Sporazum su potpisali srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i Mikela Telatin, šefica Kancelarije UN za projektne usluge. U događaju, organizovanom preko-videa linka, učestvovala je i Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Ovaj institut ima važnu ulogu u projektu jer će regrutovati domaće lekare, medicinske sestre i tehničare, kao i ljude iz administracije. Ti kadrovi pružiće podršku institutima za javno zdravlje, kovid bolnicama, primarnim zdravstvenim centrima i laboratorijama. Ipak, najveći doprinos trebalo bi da daju u žarištima korone poput Beograda, Kragujevca, Užica, Vranja, Valjeva, Čačka, Šapca, Kraljeva, Novog Pazara, gde će se naći na prvoj liniji odbrane od sve agresivnijeg virusa.

Ministarka Joksimović posle potpisivanja sporazuma objasnila je da je EU Srbiji praktično dozvolila da izdvoji milion evra iz IPA sredstava za 2018. nameni borbi protiv korone.

– U saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji još ranije smo identifikovali neutrošena sredstva iz prethodnih IPA alokacija. Tih milion evra nakon razgovora koje će obaviti stručnjaci iz našeg Instituta “Batut”, Evropske komisije i UNOPS-a, odrediće angažman za oko 200 ljudi, koji će biti koncipirani tako da pripadaju takozvanim zdravstvenim timovima. U njima će biti po jedan lekar, dva sanitetska inženjera i jedan administrativni radnik – otkrila je Joksimovićeva.

Zahvaljujući se u ime Vlade Srbije na značajnoj donaciji i sredstvima za jačanje ljudskih kapaciteta, Joksimovićeva je istakla da je potpisivanje sporazuma još jedan dokaz solidarnosti EU sa Srbijom.

– To dokazuje i naš odgovoran i posvećen rad na evropskom putu, ali je u ovom trenutku najvažnija zaštita zdravlja građana Srbije. Trenutak je nažalost takav da potpisivanje sporazuma predstavlja jedan od važnijih događaja u kontinuiranoj podršci EU Srbiji od početka pandemije, tim pre što su zdravstveni radnici pod ogromnim teretom – naglasila je ministarka za evropske integracije.

Ambasador Fabrici rekao je da je ovo još jedan izraz snažne podrške EU Srbiji u oblasti zdravstva i odgovora na korona virus.

– EU je već značajno pomogla Srbiji, kako prethodnih godina, tako i proteklih meseci tokom kovid krize, dajući podršku zdravstvenom sektoru.

Nakon pružanja hitne pomoći u nabavci medicinske opreme proteklih meseci, sada smo dobili zahtev za kadrovskim pojačanjem neophodnim za borbu protiv virusa. Još jednom iskazujemo konkretnu solidarnost EU Srbiji u partnerstvu sa nadležnima u zdravstvenom sektoru i UNOPS-om, našim važnim partnerom u realizaciji ovog projekta, za pomoć Srbiji u borbi protiv pandemije – poručio je Fabrici.

Odobrili 93 miliona evra

Evropska unija u martu je Srbiji stavila na raspolaganje 93 miliona evra. Od te sume, 15 miliona evra bilo JE namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra za srednjoročni ekonomski oporavak. Osim toga, Unija je od početka korona krize organizovala 15 kargo aviona, koji su sleteli na aerodrom “Nikola Tesla”. Tim avionima stiglo je više od 700 tona opreme za borbu protiv epidemije.