Tanjug

Mirovnoj misiji Kfora pridružila se i misija Euleksa tokom patroliranje na administrativnim prelazima na severu Kosova, saopšteno je za RTV Dukađini iz Kfora.

Ove mere su kako je saopšteno iz Kfora preduzete kako bi se omogućilo brzo reagovanje u slučaju eventualne eskalacije situacije.

– U cilju podizanja svesti o situaciji, pojačali smo svoje prisustvo u blizini prelaza Jarinje i Brnjak. Postavili smo nekoliko punktova za kontrolu saobraćaja i pojačali patroliranje u tom području zajedno sa osobljem Multinacionalne specijalizovane jedinice karabinjera i misija EU o vladavini prava (Euleks). Ove mere su preduzete kako bi se omogućilo Kforu da brzo odgovori na bilo koji bezbednosni izazov, u skladu sa svojim mandatom UN – navodi se u njihovom odgovoru.

U odgovoru Kfora navodi se i da komandant Kajarija ima redovne kontakte sa kosovskim bezbednosnim organizacijama, ali i sa načelnikom odbrane Srbije.

– Naš komandant, general-major Kajari, u redovnom je kontaktu i sa kosovskim bezbednosnim organizacijama i sa načelnikom odbrane Srbije. Neutralnost Kfora je od suštinskog značaja za uspeh njegove misije. Kfor poziva sve da izbegavaju jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja. Kfor je spreman da interveniše ako je potrebno da bi se održalo bezbedno i sigurno okruženje i sloboda kretanja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu – navodi se u odgovoru Kfora.

Dalje, u odgovoru se napominje da ova misija, koju vodi NATO, nastavlja svakodnevnu realizaciju svog mandata, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine “da obezbedi bezbedno, sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu”.

– Kfor održava vidljivu i snalažljivu poziciju širom Kosova i nastavlja pomno da prati situaciju – poručili su iz Kfora.

3 COMMENTS

  1. Vucicu opet su te sprzili kao 100x pre toga a ti jos uvek ne znas nista drugo od uvlakanja, bedno!!!

  2. I kada ce Srbija da postavi svoju vojsku na granice Albanije, Crne Gore, i S. Makedoniji po reziluciji 1244.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here